Коли черговий звітний період закінчиться, задачі 2018 будуть закриті, проекти реалізовані, і у вас нарешті з’явиться трохи часу, щоб перевести дух, виділіть собі пару годин на роздуми про ваші цьогорічні кар’єрні успіхи та перспективи на майбутній.  

Занотуйте ключові висновки, щоб за необхідності до них можна було повернутись, а ще це непогано допоможе вам в оцінці року в наступному грудні — результати будуть більш об’єктивними. Для того, щоб вам було легше це зробити, Work.ua пропонує вам чесно відповісти собі на 5 питань.

Що було заплановано?

У минулому році, приблизно в цей самий час, ви також ставили перед собою цілі та будували плани на майбутнє. А навіть якщо й ні, напевно про щось мріяли та до чогось прагнули.

Тепер згадайте, що вдалося реалізувати, а що треба перенести на новий рік. Для зручності запишіть все у дві колонки. В першу — те, чого вдалося досягти, а в другу — те, що поки ні.

Проаналізуйте результати: чи задоволені ви ними або ж рік міг бути й більш продуктивним? Що завадило вам досягти поставлених цілей: зовнішні обставини, ваші професійні якості, відносини з колегами та керівництвом або інші чинники? Пошук «прогалин» допоможе зрозуміти, як слід діяти в майбутньому, щоб рухатися до мети швидше та ефективніше.

Якщо ж цілі просто стали неактуальними, бо за минулий рік змінилися ваші уявлення про кар'єру — не біда, спробуйте скорегувати їх та узгодити з поточним станом речей.

Як ви зросли в професійному плані?

З кожним роком, незалежно від місця роботи, ми накопичуємо найголовніше — досвід. Спробуйте оцінити, наскільки в цьому році ви зросли в професійному плані. Згадайте одну з найскладніших задач, яку вам вдалося вирішити у 2018. А ще — наскільки збільшилася складність завдань, які ви виконуєте чи обсяг роботи, а можливо скоротився термін її виконання; розширилася зона вашої відповідальності чи зросла кількість корисних контактів.

Оцінюючи динаміку своєї професійної компетентності, використовуйте не тільки об'єктивні вимірювачі, як кількість часу або укладених угод, але і власні відчуття: ви почуваєтесь більш впевнено, ніж рік тому?

Якщо так, яким своїм якостям приписуєте цей плюс? Якщо ні, в чому причина невпевненості? Запишіть, в яких напрямках ви хотіли б розширити свої професійні горизонти в майбутньому році.

А як щодо особистого розвитку?

Особисті якості не менш важливі для кар'єри, ніж знання та професійні навички. Тут все аналогічно до попереднього пункту. Подумайте, якого прогресу вам вдалося досягти за минулий рік в плані особистісного розвитку.

 

Можливо, ви стали більш цілеспрямованими та зібраними, або ж вам легше долати перешкоди чи виходити зі стресових ситуацій, чи ви швидше та простіше знаходите спільну мову з колегами та партнерами. А над розвитком яких якостей вам варто було б ще попрацювати? Які засоби для цього необхідні?

Деякі особливості вашої особистості можуть перешкоджати виконанню цілей. В цьому випадку визначтеся: потрібно скорегувати цілі або ж провести роботу над собою.

Чи задоволені ви своєю роботою? 

Погодьтеся, було б знатно простіше, якби можна було оцінити кар'єрне зростання, підрахувавши, на скільки сходинок ми піднялися вгору чи  опустилися вниз. Хоча кар'єру й порівнюють зі сходами, вона більше схожа на хитромудро закручену спіраль, в якій не завжди можна визначити, рухаєшся ти вгору, вниз або по діагоналі.

 

Мабуть, один з найголовніших критеріїв успішності вашої кар'єри — це ваша задоволеність роботою. Якщо ви вранці збираєтеся на неї з ентузіазмом, якщо постійно шукаєте, що можна вдосконалити в довірених вам задачах, якщо прагнете вчитися новому — просування не змусить себе чекати. Якщо ж навпаки, то варто задуматися, що можна змінити.

Тож, найголовніше питання, на яке треба собі відповісти: чи відчуваєте ви себе на своєму місці, чи задоволені ви тією справою, якій присвячуєте значну частину життя.

Якщо так, вітаємо! Якщо ні — не відкладаючи, почніть пошук професії, яка забезпечить вас не тільки матеріальними ресурсами, а й почуттям задоволення, попиту та реалізованості.


Читайте також