Пошук роботи інколи нагадує пакування речей у далеку подорож. Ну знаєте, коли зібрав валізу, поклав документи та квитки, вимкнув праску з розетки, а відчуття таке, наче щось забув.

Так і з пошуком роботи: написав резюме, знайшов підхожу вакансію, підготував костюм для співбесіди, але відчуття, що щось не врахував, не полишає. Work.ua наводить кілька варіантів, що б це могло бути. Отже, під час пошуку роботи, ви могли забути, що…

…не існує на 100% ідеальної роботи

Немає ідеальної роботи, кожна має позитивні та негативні сторони. Прийняття цього факту зніме певний тиск на вас під час пошуку свого місця на ринку праці. Вам буде легше оцінити плюси й мінуси кожної вакансії, на яку претендуєте (а вони точно є), не гнатися за недосяжним варіантом і разом з тим не погодитися на першу-ліпшу пропозицію.

…резюме — живий документ

Після того як одного разу ви склали резюме, у вас може скластися хибне враження, що це назавжди. Але ні.

По-перше, у вашому професійному житті постійно стаються зміни, як-то нова робота, освіта чи досягнення. По-друге, не варто очікувати, що ваше резюме ідеально підходить, щоб відгукнутися ним на будь-яку вакансію у світі. Адже випадки й вимоги до майбутнього працівника різні.

Щоразу, коли збираєтеся надіслати резюме рекрутеру, згадайте про те, що резюме — живий документ. Оновіть його, додайте важливі дані, щоб бути ще переконливішими, ціннішими для роботодавця.

…резюме — важливе, але все ж не головне

Безумовно, потрібно мати хороше резюме, яке демонструє ваші вміння та досягнення. Та на написання якісної професійної візитки вам знадобиться максимум кілька годин. Не перетворюйте складання CV на нескінченний процес вдосконалення. Написали, виправили неточності, дали почитати другу — і годі прокрастинувати.

Замість того, щоб гратися зі шрифтами, присвятіть час налаштуванню самого процесу пошуку роботи, вивченню інформації про роботодавців чи встановленню зв'язків з людьми, які працюють у компаніях, куди ви хочете потрапити.

Протилежна ситуація: шукач не надає великого значення резюме і пише його абияк, обмежується вказуванням імені та прізвища, посади, а потім скаржиться, що його CV не працює. Але у цьому разі принцип «стислість — сестра таланту» не працює.

…варто шукати, а не чекати

У непрості часи, як нинішня пандемія, коли можливостей не так вже й багато, потрібно бути активними. (Якщо ви дійсно зацікавлені в отриманні роботи.) Написали та розмістили резюме — добре, та не чекайте, що тепер роботодавці вишикуються до вас у чергу.

Застосовуйте активніший підхід:

  • самі знаходьте підхожі вакансії та зв'язуйтеся з контактною особою;
  • готуйте і надсилайте супровідний лист. Це досі працює, це досі допомагає виділитися серед натовпу конкурентів;
  • шукайте пропозиції про роботу не лише, скажімо, на сайтах пошуку роботу чи в газетах. Розширюйте коло пошуку: налаштуйте чат-боти та мобільні застосунки для пошуку вакансій, зверніться до професійних спільнот, відвідуйте ярмарки вакансій, серфіть кар’єрні сторінки на сайтах компанії тощо.

…присутність у соціальних мережах — не так вже й погано

Соціальні медіа — це не лише про смішні меми чи обговорення гострих тем. Сучасний світ диктує таку тенденцію: якщо ти не маєш профілю в соцмережах, можливо, тебе не існує чи ти щось приховуєш?

Те, як шукач веде свої сторінки у Facebook, Instagram, а іноді й у TikTok, багато про що говорить рекрутеру. Тож розглядайте соцмережі як додаток до резюме, вашу репутаційну сторінку.

Проте не забувайте: профіль вимагає вдумливого ведення, коригування. Переконайтеся, що зміст дописів на ваших сторінках є відповідним, не містить негативу, нетолерантних висловлювань, відвертої лайки чи інших суперечливих моментів. В іншому разі ви ризикуєте зіпсувати свій імідж або відносини з потенційними роботодавцями.

Крім того, за допомогою соцмереж ви можете оголосити світові, що шукаєте роботу. Хто зна, можливо, ваш друг чи друг друга саме зараз з ніг збився у пошуках спеціаліста. Бам! А ви тут як тут.

…треба залишатися собою

Багато шукачів думають, що під час пошуку роботи потрібно бути консервативним, правильним. Це не зовсім так. Важливо бути собою! Так, одягайтеся на співбесіду відповідно й дійте професійно, але ж це не означає, що ви повинні бути роботом чи прикидатися тим, ким ви не є насправді.

Роботодавці хочуть побачити вашу особистість, те, що робить вас вами. Тож, щоб запам'ятатися, не ховайте свою унікальність за чужими масками та ролями. Брехню легко розпізнати, а наймати фальшивих, нещирих людей ніхто не хоче.


Читайте також