Коли мені до рук потрапила книга одного із найвпливовіших психологів Тала Бен-Шахара «Бути щасливіше», я вже знала — щось-таки зміниться. Не те, щоб я відчувала себе аж надто нещасливою, але думки, що могло б бути краще, не виходили з голови. Якщо вам знайоме це відчуття, влаштовуйтеся зручніше. Сеанс пошуку джерела радості розпочато.

Чому ми не можемо просто бути щасливими

Бен-Шахар каже, що ми занадто багато часу витрачаємо на так звані «щурячі перегони». У школі від нас вимагають найкращих оцінок, хоч нам зовсім не цікава та математика або хімія; в інституті маємо навчатися, аби отримати гарну роботу; робота дасть нам гроші; гроші — можливості, а можливості, начебто, мають зробити нас щасливими.

Але увесь цей шлях викладено з самих страждань — ми ненавидимо шкільну програму, омріяний червоний диплом, окрім відчуття полегшення, нічого не приносить, а високооплачувана робота віднімає стільки часу, що його не лишається на те, щоб насолоджуватися отриманими результатами.

І що нам лишається? Плисти за течією, мріяти, що колись усе зміниться (от тільки дайте мені заробити на новий будинок), і я зупинюсь та активно почну цінувати кожну хвилину, проведену разом із сім’єю чи друзями. Але насправді цього не буде. Будуть нові цілі — кращий дім, новіше авто і таке інше, аж поки не зупиниться наш життєвий годинник. Це сумно, але реально.

Що робити, аби не проґавити щастя

Ізраїльський психолог наполягає на тому, що ми маємо насолоджуватися не кінцевою ціллю, а самим шляхом до неї. Так, коштовний годинник або спортивне авто — це круто, але що далі? Цікавий експеримент проводили вчені, вимірюючи рівень щастя в людей, які вигравали в лотерею. В них був неймовірний сплеск щастя на якийсь час. Але вже за декілька тижнів рівень щастя повертався до того, яким він був до виграшу. Так само і з покупкою дому або автомобіля. Ви можете отримати відчуття радості, але лише на мить.

Тому варто переглянути своє ставлення до життя, роботи та хобі. Не боятися змін, не замикатися в колі комфорту, боячись вийти за рамки. Бен-Шахар у своїй книзі не просто розмірковує про сутність буття, а дає реальні вправи, що допоможуть змінити ставлення до щастя як до загального еквівалента, котрий неможливо виміряти грошима.

Наприклад, він пропонує вести щоденник, в якому кожного дня потрібно записувати мінімум 5 речей, що зробили вас щасливими сьогодні. Неймовірно, але це працює!

Вже майже два тижні я веду записи. З першого дня просто була здивована, наскільки я щаслива. Мені навіть не потрібно було довго думати, про що написати. Приємна бесіда з колегою, смачний ланч (так, він також зробив мене трохи щасливішою), обійми дітей, вдало написана стаття…

А раніше я цього не помічала, приймала як буденність. Вже через тиждень колеги були вражені тими змінами, які відбулися, не кажучи про рідних і друзів. Якщо раніше мій ранок починався зі скарг на погоду, зламаний ліфт тощо, то тепер я радію сонечку, легко біжу по сходах на останній поверх (зрештою фізкультура!) та вчуся сприймати дрібні неприємності як можливість дивитися на світ по-новому.

Жити сьогодні і зараз

«Бути щасливіше» — це справжній посібник з того, як насолоджуватися життям. Наприкінці кожного розділу ви маєте якесь завдання або запитання, які змушують ваш мозок працювати в новому напрямку, дивитися на себе з іншого боку.


Ви обов’язково маєте прочитати цю книгу, якщо не хочете, щоб життя промайнуло повз вас. В офісі Work.ua вона вже набуває популярності!


Читайте також:

Читаем с Work.ua: Научитесь делать в два раза больше за меньшее время

Думай як фрік разом із Work.ua

3 книги, которые советует прочесть Work.ua для личного и профессионального развития