Кожен хоче здаватися скромним «Хто розумний, я? Ні, просто у мене добре виходить розгадувати кросворди». Але якщо ви дійсно геніальні або розумніші за середньостатистичну людину, ви не повинні цього соромитися. Навпаки, ви заслуговуєте, щоб про це всі знали.

Work.ua публікує 13 поширених ознак високого інтелекту, які підкріплені науковими дослідженнями.

1. Вас не так легко відірвати від роботи

Люди, які вміють зосереджуватися на якійсь справі протягом тривалого відрізка часу і здатні ігнорувати фактори, що відвертають увагу, відрізняються великим розумом. Доповідь, опублікована в журналі Current Biology у 2013 році, це підтверджує.

У документі описуються дослідження, під час яких вдалося встановити, що люди з вищим IQ практично не звертають увагу на те, що відбувається навколо. Ймовірно, так відбувається тому, що вони зосереджуються на найважливішій інформації та фільтрують другорядну.

2. Ви сова

За словами вчених, що пізніше ви лягаєте спати й встаєте вранці, то ви розумніші.

В одному з досліджень, опублікованому у 2009 році в журналі «Personality and Individual Differences», розглядався зв'язок між IQ і звичками сну серед молодих людей. Учасники, які були розумнішими за своїх однолітків, говорили, що вони засиджувалися до самої ночі й прокидалися пізно як у будні, так і у вихідні.

Інше дослідження вивчало близько 400 військовослужбовців військово-повітряних сил США. Отримані результати були аналогічними.

3. Ви швидко пристосовуєтеся

Розумні люди більш гнучкі та здатні адаптуватися до будь-яких життєвих умов. Вони можуть знайти вихід із найскладнішої ситуації.

Дослідження з психології підтримують цю ідею. Наш інтелект залежить від здатності змінювати поведінку, щоб ефективніше справлятися з зовнішніми труднощами або вносити зміни в середовище, в якому ми знаходимося.

4. Ви розумієте, скільки всього ще не знаєте

Розумні люди не бояться говорити «Я не знаю». Адже якщо такі розумники чогось не знають, вони можуть цього навчитися.

Спостереження підкріплюється класичним дослідженням Джастіна Крюгера і Девіда Даннінга. Вчені встановили: що нижчий у людини інтелект, то більше вона переоцінює свої пізнавальні здібності.

Наприклад, в ході одного експерименту студенти, які отримали низькі бали з тесту, майже у два рази переоцінили кількість правильних відповідей, даних ними. А ось учасники-відмінники, навпаки, занижували свої прогнози.

5. Ви ненаситні у своїй допитливості

Альберт Ейнштейн сказав: «У мене немає особливих талантів. Я просто шалено допитливий». Дійсно, розумні люди захоплюються тим, що інші сприймають як належне.

У 2016 році оприлюднено дослідження, яке встановило зв'язок між дитячим інтелектом і відкритістю до досвіду в більш дорослому віці.

Протягом 50 років вчені спостерігали за певною групою людей, які народилися у Великобританії, і виявили, що діти з високим IQ через роки проявляли більшу інтелектуальну зацікавленість.

6. Ви відкриті

Розумні люди завжди відкриті для нових ідей, можливостей і альтернативних рішень, вони не нехтують думкою інших, навіть якщо вона відрізняється від їхньої.

Вчені-психологи стверджують, що відкриті люди шукають альтернативні точки зору і справедливо зважують всі докази. І зазвичай вони краще складають іспити й тести на перевірку інтелекту.

Водночас такі люди нічого не приймають на віру. Щоб прийняти ту чи іншу ідею, їм потрібні докази.

7. Вам не нудно наодинці з собою

Розумні люди схильні до індивідуалізму. Дослідження показують, що такі особистості отримують менше задоволення від спілкування з друзями, ніж більшість людей.

8. У вас високий рівень самоконтролю

Розумні люди здатні долати імпульсивність. Роблять вони це шляхом планування, уточнення цілей, вивчення альтернативних стратегій і врахування наслідків.

Вчені знайшли зв'язок між самоконтролем та інтелектом. У 2009 році вони провели дослідження, учасникам якого запропонували вибрати між двома фінансовими нагородами: невеликою сумою відразу або більшою виплатою, але трохи пізніше.

Результати показали, що учасники, які вибрали другий варіант і проявили більше самовладання, краще за інших виконували тести на перевірку інтелектуальних здібностей.

Дослідники стверджують, що це все «справа рук» передньої префронтальної кори головного мозку. Саме вона допомагає людям вирішувати складні завдання і демонструвати самовладання при досягненні цілей.

9. У вас блискуче почуття гумору

Вчені з університету Нью-Мексико провели дослідження і виявили: люди, які писали смішні сценарії до мультфільмів, відрізнялися високим рівнем вербального інтелекту.

Інше дослідження показало, що професійні коміки в порівнянні з середньостатистичними людьми володіють вищим IQ.

10. Ви чуйно реагуєте на переживання інших

Розумні люди наче знають, що думають і відчувають інші. Деякі психологи стверджують, емпатія є чи не найголовнішим компонентом емоційного інтелекту. Емоційно інтелектуальні люди, більше зацікавлені в спілкуванні з новими людьми, щоб краще їх пізнати.

11. Ви можете зв'язати поняття, які, здавалося б, неможливо поєднати

Люди з високим інтелектом здатні бачити те, що недоступно іншим, і проводити паралелі між ідеями, які не зовсім пов'язані між собою. Ви думаєте, що немає ніякого зв'язку між сашимі та кавуном? Помиляєтеся, їх зазвичай їдять сирими й холодними.

Журналіст Чарльз Дахігг стверджує, що встановлення подібного роду зв'язків є відмінною рисою творчого начала, яке може бути тісно пов'язане з інтелектом.

12. Ви відкладаєте на потім

Розумні люди схильні до прокрастинації. Вони відкладають виконання дрібних справ до ліпших часів і працюють над найважливішими. Але деякі вчені стверджують, що розумники можуть ігнорувати навіть пріоритетні завдання.

Психолог Адам Грант передбачає, що зволікання — ключ до інновацій. Наприклад, Стів Джобс також використовував таку стратегію.

13. Ви замислюєтеся над глобальними питаннями

Розумні люди багато розмірковують над сенсом життя і Всесвіту. Вони завжди запитують: «У чому сенс усього?»

Ця екзистенційна плутанина може бути однією з причин, чому високоінтелектуальні люди схильні до занепокоєння. Будь-яку ситуацію вони бачать з різних боків і здатні прогнозувати, що може піти перевертом.


За матеріали Business Insider


Читайте також