Наближаються вихідні, а погода на вулиці шепоче: «Залишся вдома, завари ароматний чай і дивись фільми, загорнувшись у плед». Але якщо можна не просто дивитися кіно, а ще й отримувати від нього користь, чому б не зробити цього?

Work.ua дібрав історії, які не просто цікаві, а й розкривають різні аспекти взаємин у колективі та управління командою.

У нашому списку немає «Мисливців за головами» та «Людини, яка змінила все». А що там є? Дивіться!

Фільм «Американська фабрика» (American factory)

Документальний фільм про те, як китайський мільярдер відкрив нову фабрику на базі закинутого заводу компанії General Motors і тим самим забезпечив робочі місця двом тисячам американців. Щоб налагодити процеси на підприємстві, наставниками американців призначили їхніх китайських колег, що прилетіли до Огайо. Все пройшло не так гладко, як планувалося: культурні відмінності дали про себе знати.

На що звернути увагу HR-у: складнощі розвитку корпоративної культури та їхнє розв'язання, вплив менталітету на підхід до роботи, вплив співробітників на результат, попри наявність сучасного обладнання.

Фільм «Особливі» (Hors normes)

В основі сюжету цього французького фільму — реальні події. Він розповідає про двох чоловіків (Бруно і Маліка), що піклуються про дітей і підлітків з важкими формами аутизму. За помічників Бруно і Малік беруть у свою волонтерську організацію важких підлітків, яких потрібно навчати не лише самодисципліни та співпереживання, а й базового вміння висловлювати свої думки. Крім складнощів самої роботи, герої стикаються з загрозою закриття організації, адже вона не вписується у звичні стандарти.

На що звернути увагу HR-у: прийняття інших, лідерство, наставництво, те, як людей змінює віра в них.

Серіал «Останній танок» (The last dance)

Серіал повертає нас до часів кар'єрного зльоту Майкла Джордана і зоряної серії ігор команди Chicago Bulls. Проте, він може припасти до душі не лише любителям баскетболу. Адже історія не стільки про гру, скільки про людей, про прагнення до успіху і працьовитість, взаємини та підтримку в команді. Про те, як найуспішніші переживають особисті трагедії. І як гравці «б'ються» за свого тренера, якого нескінченно поважають, з керівництвом клубу.

На що звернути увагу HR-у: командна робота і командний дух, авторитет тренера, особистий приклад лідера, конкуренція, поведінка людини, яка розуміє свою особливість та цінність для команди.

Фільм «Діор і я» (Dior et moi)

Цей документальний фільм розповідає про роботу Рафа Сімонса, креативного директора модного дому Dior. Його прихід на посаду супроводжувався цілим рядом викликів. Репутація будинку Dior була далеко не на найвищому рівні в результаті расистського скандалу за участю попереднього креативного директора Джона Гальяно. Ряд колег були вкрай скептично налаштовані стосовно Рафа, адже у нього не було досвіду ані створення жіночого одягу, ані роботи у сфері від-кутюр. При цьому у нього було всього вісім тижнів на підготовку нової жіночої колекції (зазвичай на це йде від чотирьох до восьми місяців). Не найкращі умови, чи не так?

На що звернути увагу HR-у: свіжий погляд на звичні речі, поява нового керівника в компанії, встановлення ним своїх правил, мотивація та лояльність співробітників і чинники, що посилюють їх.

Серіал «Марс» (Mars)

У серіалі показана історія про заселення Марсу. «Провідні космічні агентства об'єдналися з приватними компаніями в Міжнародну Марсіанського Наукову Організацію (ММНО, IMSF), щоб відправитися на Марс» — сказано у фільмі.

Спочатку на червону планету відправляється експедиція з шести осіб: двох американців, француженки, іспанця, росіянки та нігерійця. Після того, як перший екіпаж готує все необхідне, на Марс прилітають все нові й нові люди. В результаті там утворюється повноцінна колонія. У мікросуспільстві на Марсі розподіляються соціальні ролі та статуси. З'являються корпорації, які бажають отримати додаткову вигоду від цього прориву.

Цікава особливість серіалу — мікс художньої футуристичної частини з документальною, яка описує те, що відбувається в наші дні.

Творці серіалу — National Geografic. У проекті брали участь відомі вчені та навіть Ілон Маск.

На що звернути увагу HR-у: взаємини команди, лідерство, ухвалення складних рішень у складних ситуаціях, управління ризиками, поведінка людей у закритому співтоваристві.


Читайте також