Люди краще пораються з командною роботою, якщо разом п’ють каву, з’ясували фахівці. Напій зміцнює взаємодію і сприяє груповому спілкуванню. Вчені уточнюють — йдеться про каву з кофеїном.

За словами доктора Аміта Сінгра, у всіх попередніх експериментах вивчався лише вплив кофеїну на індивідуальну працездатність. У новому дослідженні вплив стимулятора розглядається в рамках колективної діяльності.

З’ясувалося, що вживання кави сприяє підвищенню уваги всіх учасників групи й до задачі, й один до одного.

Під час першого експерименту 72 студенти розділили на групи по п’ятеро. Частина з них випила кави за пів години до старту спільної роботи, інші — прямо перед її початком.

Вчені запропонували учасникам обговорити кілька непростих тем — рух «Захопи Уолл-стріт», лібералів, а також соціальну та економічну нерівність. Після п’ятнадцятихвилинної бесіди різні групи оцінили себе і своїх партнерів.

У підсумку ті, хто пили каву до початку експерименту, дали вищі оцінки й собі, і колегам. Це пояснюється тим, що за пів години до початку дискусії кофеїн встиг подіяти на організми учасників.

У другій частині експерименту всі учасники випили кави, але в однієї групи напій містив кофеїн, а в іншої — ні. Результати були на користь перших: ті, хто пив каву з кофеїном, оцінювали себе і своїх колег по групі більш позитивно, ніж ті, хто пив каву без кофеїну.

Уся справа в загостренні уваги, вважають вчені. Їхнє спостереження показало, що будь-яка діяльність, що підвищує пильність учасників команди (наприклад, фізичне навантаження) може призвести до аналогічних результатів — колективна робота стане більш приємною.

Однак кофеїн робить більше, ніж просто збільшує позитивний настрій команди, додають вчені. Як правило, люди більше спілкуються після вживання кофеїну і глибше занурюються в обговорювану тему. Також люди, які пили каву з кофеїном, частіше заявляли, що вони знову хочуть працювати зі своєю групою.


Читайте також