Що сталося

У 2019 році в Україні набув чинності закон «Про забезпечення функціонування української мови як державної». Його норми імплементуються поступово.

  • 16 січня 2021-го сфера обслуговування перейшла на українську мову.
  • З 16 липня 2021 року — сфери культури та розваг, туризму, видавництва книг і показу фільмів.
16 липня 2022-го набули чинності норми, які регламентують використання державної мови в інтернеті та мови інтерфейсів комп'ютерних програм, встановлених на товарах — від автомобіля до пральної машини чи електрокавоварки.

Що це означає та як уникнути покарання

  • Будь-який товар, на якому встановлено комп'ютерну програму, має бути з українськомовним інтерфейсом, незалежно від того, чи використовується електронний екран чи інтерфейс має вигляд панелі керування зі звичайними кнопками.
  • На всіх сайтах та сторінках у соціальних мережах суб'єктів, зареєстрованих в Україні, має з'явитися українськомовна версія, яка буде завантажуватися за замовчуванням для користувачів в Україні.
  • Українська версія сайту може існувати поряд з іншими мовними версіями, але містити не менший обсяг контенту.

Хто накладатиме штрафи

Стежити за дотриманням закону буде Уповноважений із захисту державної мови. Він зможе накладати штраф на посадових осіб органів державної влади й місцевого самоврядування, керівників і працівників підприємств, установ та організацій усіх форм власності, інших фізичних осіб, які порушуватимуть Закон.

За порушення, якщо його вчинено вперше, передбачається грошове покарання від 3400 до 8500 грн. За повторне — від 8500 до 11 900 грн.


Читайте також