Державна судова адміністрація вперше проаналізувала гендерний склад суддів і працівників місцевих та апеляційних судів України. За їхніми підрахунками, із 30 740 служителів Феміди по всій країні 77%, а саме 23 788 посад, обіймають жінки і лише 6952 (23%) — чоловіки.   

І хоча в судовій системі представниць слабкої статі явно більше, все ж таки крісла керівників частіше займають саме чоловіки: із 591 головних суддів лише 36% — жінки. Серед 210 заступників головних суддів — 65% також чоловіки.

Щоправда, керують судовим апаратом переважно жінки: 77%, в заступниках у них також представниці прекрасної статі: 83%.

Але вважати Україну гендерним раєм ще рано. Дані Держстату кажуть, що різниця середніх зарплат жінок та чоловіків становить близько 22%, при чому один із найбільших розривів в оплаті праці спостерігається у фінансовому секторі (35%), в той час як в державному секторі різниця є набагато меншою (8%).

Аналіз тих же показників за територіальним принципом показує, що Донецька область є рекордсменом за різницею в середній зарплаті чоловіків та жінок (70%). Показник у 35% спостерігається також у Дніпропетровськвй, Запорізькій, Миколаївській, Полтавській, Рівненській та Київській областях. Місто Київ демонструє показник розриву між середніми заробітними платами чоловіків та жінок у скромні 21%.

В певній мірі жінки й самі занижують свою зарплату. Згідно з дослідженням Work.ua, в середньому у своїх резюме вони вказують зарплату на 27% нижче за чоловіків. Тож, дівчата, не соромтесь!

Джерело: прес-служба Державної судової адміністрації України