Думки про зміну роботи не відвідують того працівника, якого все влаштовує у діяльності компанії. Але коли роботодавець, наприклад, не цінує співробітника; його зарплата не зростає; кар'єрне зростання припинилося; він відчуває постійний стрес, а спроби змінити ситуацію разом із керівництвом наводять у нікуди — думати про зміну роботи цілком логічно.

Добре, якщо виходить швидко знайти потрібну посаду або вас запрошують в іншу компанію. Але що робити, якщо така пропозиція не зʼявляється?

Звільнитися — справа ризикована. Важко спрогнозувати, наскільки можуть затягтися пошуки нового місця роботи, якщо розпочати лише після розрахунку. Тиждень, місяць, пів року — грошові запаси закінчуються, шукач уже готовий погодитися на менш вигідні умови, ніж на попередній посаді. Тому багато хто воліє перестрахуватися та шукати роботу під час роботи. І як це поєднати? Work.ua пропонує врахувати деякі правила.

1. Не афішуйте

Поставте себе на місце свого начальника. Підлеглий сказав вам, що шукає нову роботу, тому що на цій зарплата маленька, обов'язків багато, можливість професійного зростання відсутня. Так, згадані причини цілком об'єктивні, але як роботодавцю вам їх чути неприємно, особливо якщо працівник попросив поставитися з розумінням і заявив: «Тільки ви мене поки не звільняйте. Все-таки невідомо, що може статися».

Чому краще якийсь час не говорити керівництву, що ви хочете змінити роботу?

  • Вам можуть вказати на двері, вважаючи нелояльним співробітником.
  • Вам можуть знайти заміну ще до того, як ви звільнитесь.
  • Ви можете передумати йти.

☝️ Але якщо ви вже на 100% впевнені, що отримаєте заповітну посаду в іншій компанії, попередьте роботодавця про звільнення хоча б за два тижні.

☝️ Не варто ділитися своїми планами щодо пошуку нової роботи з колегами. Інакше ваш секрет швидко розлетиться всіма відділами і дійде до керівника. В офісі та біля нього на цю тему не спілкуйтеся з родичами та друзями ні наживо, ні телефоном. Пам'ятайте — навіть стіни мають вуха.

☝️ Якщо так трапилося, що спеціаліст з набору персоналу дзвонить вам, коли ви обідаєте або їдете в ліфті разом з колегами, то чемно поясніть, що зараз говорити вам незручно, і перетелефонуйте, коли вже ніхто не підслухає.

☝️ Якщо ви вже ходите на інтерв'ю, беріть на цей день відпустку. Бо відпрошуватися на годинку, зіславшись на візит до лікаря вже буде просто обманом — професіонали так не роблять.

2. Налаштуйте невидимість резюме

Розміщуючи резюме на сайтах з працевлаштування, врахуйте, що HR-менеджери вашої компанії там часті гості. Тому скористайтеся налаштуваннями видимості особистих даних. Наприклад, на Work.ua можна розмістити резюме на сайті, але приховати чи обмежити доступ до своїх особистих даних, тобто не показувати ім'я, прізвище, дату народження, телефон, електронну пошту, поточне місце роботи, фотографію. Ця інформація буде доступна лише тим наймачам, на чию вакансію ви відгукнулися.

3. Будьте пильні

Не переглядайте рекрутингові портали на робочому комп'ютері, не зберігайте роздруковане резюме або видання про працевлаштування на столі, не вказуйте номер телефону вашого офісу.

Розсилайте резюме лише з особистого e-mail. На корпоративну поштову скриньку у таких випадках заборона. Чому?

  • По-перше, її може перевіряти служба безпеки компанії.
  • По-друге, якщо доступ до електронної пошти відкритий групі людей, ваші особисті листи ризикують стати надбанням громадськості. І тема листа «Для Тетяни» не втримає ваших колег від бажання його прочитати, навіть якщо ніхто з них не Тетяна.

4. Вибирайте правильний час для співбесіди

Нарешті вас запросили на інтерв’ю! Це добре, але як сказати в офісі, що потрібно відлучитися на одну-дві години? Як ми вже писали вище, краще взяти відгул або призначаючи час розмови, вибирати неробочі години: до початку або після закінчення робочого дня, обід, вихідні.

Якщо відгуків на ваше резюме кілька, то це точно відгул власним коштом або відпустка.

Також хороший варіант — дочекатися відпустки. Можливо, відпочити вам не вдасться, зате від пошуків роботи вже ніщо не відволікатиме. Хоча за правильного планування можна й поєднати.

5. Аргументуйте причини звільнення

Під час співбесіди будьте готові до запитання рекрутера: «Що вас підштовхнуло до пошуку нового місця роботи?» Якщо ваша відповідь — розбіжність у якихось поглядах із роботодавцем чи колективом, то вона охарактеризує вас як конфліктну людину, яка втікає від труднощів.

Наголосіть на позитивних сторонах поточної роботи, покажіть, що бажання змінити місце роботи продиктоване прагненням до професійного зростання, розширення сфери застосування своїх знань та умінь, підвищення майстерності.

6. Йдіть красиво

Ну ось, нарешті нова робота у вас в кишені! Звільніться гідно.

Поговоріть з колишнім роботодавцем, подякуйте йому, наприклад, за досвід, можливість розвиватися у своїй справі, напрацьовану базу контактів тощо. Поясніть, що хочете рухатися вперед, акцентуйте, що цінуєте професійне спілкування та не хочете припиняти його в майбутньому. Підкресліть, що завершите всі розпочаті вами проєкти або допоможете ввести в курс справи нового фахівця, вашу заміну.


Безумовно, ці правила не є універсальними, у кожному конкретному випадку працівник має сам визначити, що він може собі дозволити при пошуку нової роботи. Work.ua бажає, щоб цей процес проходив спокійно та безболісно і для вас, і для роботодавців.


Читайте також

Як знайти роботу
Як знайти роботу»