[Матеріал надано The Ukrainians — онлайн-журналом про українців, ініціативу та відповідальність]

Люди обожнюють відкладати справи на потім. Вони страждають на прокрастинацію ще з часів античних цивілізацій. Досить легко запланувати щось і навіть записати це в своєму календарі. Але, хочеш ти цього чи ні, дедлайни все одно нагадають про себе тягарем невиконаних завдань.

Кожен прагне розвиватись щодня. Гірка правда в тому, що нічого не має значення, допоки ви на 100% не викладаєтесь у якійсь конкретній роботі. Ваші блискучі плани та красиво оформлені списки справ не допоможуть вам повністю зануритись у роботу над перетворенням уявного на реальне.

Розум дозволяє людям будувати амбітні плани, але майже не залишає часу на їхнє виконання. Значно легше планувати, ніж діяти заради їхньої реалізації. Жодні вебінари, онлайн-курси, електронні посібники чи наставники не допоможуть вам, якщо ви не зануритесь з головою у виконання поставлених завдань і врешті-решт не викреслите чергового рядка зі свого переліку невиконаних справ.

Ви заплутались, почуваєтесь розгубленими чи невпевненими? Ви такі не самі. Панікуєте в очікуванні результатів своєї роботи? В усіх такі ж проблеми. Інколи ви втрачаєте контроль. Ваша бездіяльність часто змушує вас почуватись некомфортно.

Багато людей читають про нові стратегії та трюки, які можуть допомогти їм покращити продуктивність, але нічого не роблять з отриманою інформацією. Вони повертаються до звичного життя, не змінюючи нічого та отримуючи попередній результат своєї роботи: багато невиконаних справ.

1. Ваші дії, а не ваші думки, визначають те, ким ви є

«Дія — основа успіху»,— Пабло Пікассо.

Не витрачайте свого часу, думаючи про речі, які ви можете робити краще. Ви не зможете досягнути прогресу, лише уявляючи кращий світ. Допоки ви не почнете робити потрібних речей, ви нічого не зможете змінити.

Хороші наміри — це прекрасно, але вони нічого не варті, якщо за ними не стоїть дія. Дія породжує результат. Для вас важливі саме результати, а не ідеї. Вас оцінюватимуть за вашими вчинками, а не за вашими думками. Дія в напрямку ваших цілей справді приносить користь.

2. Почніть із найбільшої перешкоди

«Думати легко. Діяти важко. Діяти на власний розсуд — найскладніше», — Йоганн Вольфганг фон Ґете.

Найбільша перешкода для багатьох є досить простою — почати, прийняти важливе рішення зробити перший крок. Ви можете стати неймовірно успішними, якщо розвинете у собі звичку приймати важливе рішення — почати.

Ви вже матимете все потрібне, щоб змінити цей світ, якщо переборете усі причини, які будуть вас переконувати зупинитись і відкласти ваше завдання на потім. Не заглядайте на багато років у майбутнє. Використовуйте те, що маєте зараз, і спостерігайте магію того, як ви впораєтесь з усіма справами.

3. Ви ніколи не зробите всього

«Успіх вимагає цілеспрямованості», —  Вінс Ломбарді.

Робіть одну річ добре, а не три речі погано! Багато людей хочуть добре виконувати роботу і максимально використовувати свої навички. Люди ризикують та чинять неймовірне заради прогресу. Але інколи ви нічого не можете зробити, щоб отримати миттєві результати. Ви можете зосередитись на речах, які здаються потрібними у конкретний момент, але навряд чи ваша робота буде плідною.

Ви не можете зробити усього за тиждень чи за місяць. І це нормально, допоки ви постійно працюєте в напрямку прогресу. Інколи змінюються пріоритети, але це — частина життя. Краще чітко розуміти, що ви хочете зробити у цей момент, ніж поєднувати багато завдань.

Легко спокуситись важливістю завдання, проекту чи роботи та працювати, наче віл, щоб досягти успіху чи вразити когось. Але також важливо замислитись про деякі аспекти роботи: «Чим я ризикую? Що я сприймаю як належне? Що можна було зробити інакше, щоб отримати ті ж результати?»

4. Розсіяність — ваш ворог

«Якщо ви відволікаєтесь на речі довкола, то створюєте хаос всередині самих себе», — Tім Феррісс.

Потреба в часі більша за наші можливості — вона висмоктує з нас енергію, яка потрібна нам, щоб реалізувати свої навички та таланти.

Наше життя, як ніколи раніше, переповнене потоком інформації та вимог. Через це ми майже цілодобово відчуваємо потребу читати та реагувати на всі виклики. Обирати, робити менше — ось шлях до продуктивності. Зосереджуватись на декількох важливих речах та ігнорувати інші — вигідно.

«Інтернет створений за принципом системи відволікання, це машина, яка навчена розпорошувати нашу увагу», — пояснює Ніколас Карр у своїй книжці «Мілководдя: що Інтернет робить з нашим мозком» (The Shallows: What the Internet Is Doing to Our Brains). «Ми добровільно погоджуємось з втратою концентрації та фокусу, розпорошенням нашої уваги та фрагментацією думок в обмін на розкіш володіти цікавою або хоча б розважальною інформацією».

5. Ідеального часу не існує

«Не чекайте: “правильний час” не настане ніколи. Почніть зараз, працюйте з тим, що є у вас під рукою, найкращі засоби з’являться в процесі роботи», — Наполеон. Хілл.

Перестаньте шукати ідеальний час, щоб почати працювати. Чекаєте ідеального моменту, щоб розпочати новий проект чи справу? Його не існує. Ідеальний момент — зараз. Можливо, ви просто переконали себе, що «зараз» не годиться через ту чи іншу причину.

Але вже завтра з’явиться нове виправдання. Продовжуйте рухатись далі. Проясніть свої цілі (позбудьтесь розмитих планів). Чого конкретно ви прагнете досягнути? Що вам варто зробити, щоб туди дістатись? Які кроки треба зробити? Чи ваші дії їм відповідають? Якщо ні, то що зробити, щоб їх узгодити?

6. Інколи найкраща дія — бездіяльність.

«Замисліться про те, чим ви займаєтесь протягом дня. Можливо, ви ніколи не усвідомлювали, скільки простих безневинних дій крали ваш дорогоцінний час», — Вівек Наік.

Життя — це випробування. Інколи у вас виникатиме відчуття, що час працює проти вас, ви змінюватимете плани та завдання, щоб встигнути виконати все вчасно. І коли у вас з’явиться час на відпочинок, ви… звинувачуватимете себе у цьому. Але не варто цього робити.

Багато порад для покращення продуктивності зосереджені на тому, щоб робити БІЛЬШЕ для досягнення своїх цілей. Але досить складно досягти цього «БІЛЬШЕ». Чимало людей не можуть працювати над великою кількістю речей. Через це паніка та стрес у їхньому житті лише посилюються.

Бездіяльність освіжає розум. Також корисно робити перерви у розумовій праці. Результати наукових досліджень підтверджують, що короткі паузи покращують концентрацію. Перерви дозволяють вам повертатись до завдання з новими силами та відчуттям значущості вашої роботи.

Наступного разу, коли відчуватимете провину за бездіяльність, подумайте про те, наскільки ефективнішими вона зробить вас у довготерміновій перспективі.

За матеріалами: Medium

Читайте також:

4 совета, как преодолеть тревогу и начать жить

Почему всегда стоит хотеть большего

Как превратить недовольство в продуктивность