Міністр освіти та науки Лілія Гриневич назвала в ефірі Радіо НВ найбільш дефіцитні професії в Україні. Зокрема, країні дуже не вистачає швачок. Легка промисловість сьогодні страждає від того, що вони не мають фахівців, які володіють навичками роботи з відповідним обладнанням. Крім того, дефіцитними є спеціальності сантехніка та тракториста.

«На базі професійно-технічних ліцеїв ми створюємо навчально-практичні центри, де ставимо сучасне обладнання за найбільш дефіцитними професіями», — зауважила міністр.

Крім того, Гриневич звернула увагу й на зміну технологій, оскільки у сфері професійної освіти зношеність бази становить від 60% до 90%. За словами міністра, до розвитку інфраструктури професійно-технічної освіти Міносвіти буде залучати Європейський інвестиційний банк:

«Сьогодні, коли ми спілкуємося з роботодавцями для того, щоб їх втягнути у співпрацю у професійній освіті, вони всі розповідають нам про те, що для них надважливо, щоб вони не мусили створювати паралельну систему навчання. Ми їх навчаємо за державні кошти у профтехосвіті, вони приходять на виробництво і роботодавець мусить їх навчати другий раз. Це — марнування коштів і зараз важливо об'єднати ці ресурси».

Джерело: Новое время


Читайте також

Швейцарцы выучили 300 украинских сантехников