У вакансії роботодавець може вказувати:

  • чіткий рівень зарплати;
  • широкий діапазон або «вилку» зарплат;
  • суму з уточненнями, преміями, відсотками;
  • договірну зарплату.

Але які б умови нарахування заробітної плати не були зазначені у вакансії, під час інтерв'ю питання про дохід має порушуватися. Який сценарій обговорення цієї теми буде виграшним, розповість Work.ua.

Хто має починати розмову про зарплату

Починати розмову одразу з фінансового питання не рекомендується нікому — ні кандидату, ні рекрутерові. Адже співбесіда — це переговори, в результаті яких угода або укладається, або ні. Тому найперше кандидату треба зацікавити співрозмовника та «продати» свої професійні якості.

Саме з цієї причини розмова про зарплату відкладається до кінця співбесіди. Якщо ви відчули, що зацікавили рекрутера під час співбесіди, не запитуйте самостійно про розмір заробітної плати. Через нетерплячість ви можете показати себе не з кращого боку. Будьте впевнені, вас обов'язково запитають про зарплатні очікування.

Якщо ж ви не впевнилися під час співбесіди, що хочете працювати у цій компанії, а в інтерв'юера немає особливого ентузіазму, запитати про потенційну зарплату буде доречним.

Як спитати про рівень зарплати

Якщо теми заробітної плати ніхто так і не торкнувся, а співбесіда добігає кінця, тоді запитувати доведеться кандидату. Але й тут є різні підходи.

Погані варіанти:

  • «А скільки платите?»;
  • «І що ви пропонуєте?»;
  • «А дохід який?».

Хороший варіант: зверніться до рекрутера на ім'я та ввічливо запитайте про систему мотивації, передбачену для людини на цій посаді. Так ви й про себе дбаєте, і загалом запитуєте.

Подібне формулювання точно не відштовхне роботодавця, і ви дізнаєтеся не тільки про зарплату, а й про бонусну програму та корпоративну культуру.

Якщо ж після цього запитання вам розкажуть про всі можливі методи мотивації, але тільки не про заробітну плату, тоді обов'язково слід уточнити: «А яка фінансова складова?»

Як відповісти про бажаний рівень заробітної плати

✅ Розпочніть обговорення зарплати на останньому етапі співбесіди

Work.ua радить ретельно дізнатися про свої майбутні обов'язки на посаді, про всілякі бонуси та витрати, які компанія планує: робочий автомобіль, робочий ноутбук, наявність медичної страховки, оплачувані обіди, соцпакет, гнучкий графік, гарантія кар'єрного зростання, умови перегляду заробітної плати й так далі. І лише на останньому етапі співбесіди обговорити зарплату.

✅ Обережно завищуйте або занижуйте зарплатні очікування

Головне, що треба пам'ятати під час переговорів про заробітну плату — не можна ні надзвичайно завищувати зарплатні очікування, ні занадто занижувати їх. Нераціональні очікування здатні поставити хрест на успішній співбесіді.

Якщо занизите вартість своєї праці, покажете некомпетентність або те, що ви не цінуєте свою роботу. Пам'ятайте, роботодавець не заплатить вам більше, ніж ви попросите. Тож не вказуйте скромну суму.

Попросити набагато вищу зарплату можна, якщо:

  • компанія вийшла на вас через «хедхантерів», тобто фахівців, які вишукують найкращих кандидатів та переманюють у компанію-замовника;
  • ви маєте досвід роботи у великій або закордонній компанії, знаєте кілька іноземних мов, володієте визначними дипломатичними здібностями тощо;
  • маєте додаткову освіту, престижний сертифікат;
  • посада передбачає ненормований робочий графік, часті відрядження, роботу зі шкідливими матеріалами.

Психологи рекомендують називати роботодавцю цифру на 10–20% вищу за ту, на яку ви реально розраховуєте. Саме на цей відсоток ваш співрозмовник намагатиметься зменшити ваші зарплатні апетити. Унаслідок ви отримаєте потрібний оклад, а роботодавець не вважатиме, що переплатив.

✅ Якщо у вакансії не задано жодних орієнтирів по зарплаті

Доведеться провести невелику аналітичну роботу. За допомогою відкритих джерел, схожих вакансій із зазначеною зарплатою, професійних сайтів та соцмереж, можна зрозуміти, який рівень доходу відповідає аналогічним позиціям у компаніях з потрібної галузі. Дослідивши цю інформацію, ви отримаєте уявлення про становище на ринку праці та оціните свій майбутній рівень доходу.

Якщо аналіз не дуже допоміг визначитися, то відштовхніться від попереднього місця роботи й додайте до цієї суми бонус.

✅ Якщо орієнтири заробітної плати вам відомі

Якщо вас запитали про бажаний рівень зарплати, ви ознайомлені з приблизними орієнтирами роботодавця і погоджуєтесь з ними, назвіть конкретну цифру (додаючи 10–20%, зрозуміло — щоб залишити поле для маневру).

Трапляється, під час розмови стає зрозуміло, що торги слід продовжити та ви хочете підвищити рівень зарплати. Скажіть: «__ тис. — це фіксована частина / без урахування бонусів / без податків / на випробувальний термін. А коли я працюю понаднормово (або інший варіант), тоді…»

✅ Якщо вам пропонують зарплату, на яку ви не згодні

Обговоріть з роботодавцем можливі варіанти, якщо вам подобається посада, але рівень зарплати не влаштовує. Може, він і не збільшить суму, але повинен запропонувати бонуси чи особливі умови (наприклад, гнучкий графік чи віддалену роботу), які вас зацікавлять. Ще один варіант — погодитись не на найвищу зарплату, але роз’яснити, що надалі ви розраховуєте довести свою цінність для компанії та збільшити дохід. Такий відповідальний підхід може сподобатися роботодавцю.

Багатьом людям психологічно складно обговорювати фінансові питання із потенційним роботодавцем. Розмови про гроші можуть здаватися якимись незручними й навіть трохи непристойними. Але цей бар'єр треба долати.

Адже ви не просите гроші, а домовляєтеся про продаж своїх послуг.

Візьміть до уваги підказки Work.ua і не забудьте про найважливіші умови успішних переговорів — бути впевненими, спокійними, позитивними, і роботодавець піде вам назустріч навіть у делікатних фінансових питаннях.


Читайте також