Економіка України зростає, і ринок праці на це реагує позитивними змінами. Таку думку висловив директор з розвитку Work.ua Сергій Марченко в ефірі «Обозреватель.LIVE».

«Кількість вакансій — це той показник, який говорить про стан ринку праці та економіки України в цілому. Чим краще працює економіка, тим інтенсивніше роботодавці підбирають персонал. Наприклад, у 2016 році на сайті Work.ua був зафіксований рекордний приріст кількості вакансій, у 2017-му тенденція зберігається. Сьогодні маємо понад 90 тис. актуальних пропозицій про роботу», — відзначив він.

Проте це не значить, що проблема пошуку роботи повністю зникла. У районних центрах, сільській місцевості знайти хорошу посаду досить важко.

Але, на думку Сергія Марченка, шанс працевлаштуватися є у кожного українця.

Кого шукають роботодавці

«Неправильно говорити, що хтось не може знайти роботу, тому що у нього якась «не така» спеціальність. І вчителі, і медпрацівники, і пожежники мають рівні шанси знайти своє місце на ринку праці. Питання в іншому: наскільки кваліфікація конкретного спеціаліста відповідає вимогам роботодавця», — зауважив експерт.

За його словами, зараз найбільше фахівців шукають у виробничій і транспортній сферах, будівництві, логістиці тощо.

Окремої уваги заслуговує сільське господарство. У цій галузі відчувається брак спеціалістів, і роботодавці готові платити більше тим, хто їх влаштує. Для порівняння: за даними Work.ua, середня зарплата становить понад 7 тис. грн, а середня плата, яку пропонують працедавці-аграрії, — 9862 грн.

Куди варто йти вчитися

Скоро розпочнеться вступна кампанія, і над питанням вибору майбутньої професії пора задуматися вже зараз.

«Сьогодні країні не вистачає агрономів і зоотехніків. Випускників з такою спеціалізацією роботодавці готові забирати прямо з університетських аудиторій, і це та галузь, де студенти можуть бути гарантовано працевлаштовані», — запевнив Сергій Марченко.

Також все більш перспективними стають будівельні професії, бо будівельна галузь в Україні розвивається швидкими темпами. Особливо тут цінуються інженери та проектувальники.