У цій статті розуміємо помилки рекрутерів, які можуть коштувати вам цінних потенційних співробітників.

1. У мене є план і я його дотримуюсь

Перед співбесідою кожен рекрутер накидує план запитань, які допоможуть оцінити ті чи інші якості кандидата. І добре, коли розмова йде за планом і запитання здаються цілком природними.

Але іноді шукач хоче більше зупинитися на одній з тем, розкрити важливі для нього деталі тощо. У цей момент важливо не перебити оповідача, а намагатися обережно повернути його назад до теми. Коли рекрутер різко обриває відповідь чи зупиняє промову кандидата, це неприємно. Не робіть так. Інакше навіть у підхожого фахівця відпаде бажання працювати у вашій компанії.

Слухайте уважно всі відповіді, і якщо розмова зайшла зовсім в інше річище, використовуйте навідні запитання, що наводять. Але не обривайте на півслові.

2. Слухаю, але не чую

Іноді кандидати на технічні посади діляться, що на співбесіді рекрутер «плавав» у темі й ставив запитання, на які вже були озвучені відповіді. Це дуже дратує і викликає не найприємніші емоції.

Якщо ви не зовсім володієте питанням, запросіть із собою на зустріч колегу, який знає тему досконало або заздалегідь проконсультуйтеся з тими, хто в курсі. Дізнайтеся значення термінів, про які може зайти розмова, та озбройтеся хоча б поверхневими знаннями про предмет.

Люди, які з очима, які горять, говорять про свою роботу, виконані проєкти та завершені завдання, часто засмучуються, коли їм ставлять одні й ті самі запитання, не відгукуючись на суть відповідей.

Ми вам зателефонуємо

Після дощику в четвер. Завершуючи інтерв'ю, постарайтеся надати кандидатам конкретну інформацію про те, коли від вас чекати зворотний зв'язок.

  • Якщо кандидат явно не підійшов, може, варто одразу йому про це сказати? Головне — бути чесним і не давати хибної надії. 
  • Якщо кандидат вам сподобався, але є ще кілька варіантів, домовтеся, що зателефонуєте протягом тижня чи двох (залежить від реальної ситуації) та стримайте свою обіцянку. 
  • Якщо ви не збираєтеся телефонувати чи давати письмову відповідь, то так і скажіть — якщо за тиждень відповіді не буде, отже, відповідь «ні». Але краще, звичайно, не грати в мовчанку, а повідомити про своє рішення.

Робота рекрутера тільки здається простою, проте вона потребує високого професіоналізму. Знаходити людей, які стануть майбутнім компанії, — велика відповідальність. Щоб усе виходило як задумано, варто приділити достатньо часу підготовці до співбесіди, уважно слухати та виділяти головне.


Якщо у вас є поради для колег, як розслабитися та провести ідеальне інтерв'ю, діліться ними в коментарях!

А Work.ua бажає вам з першого разу знаходити «своїх» людей та вести компанію вперед!


Читайте також