Максим Пилипенко
Максим Пилипенко
PR-директор Work.ua

«Чому в 35 не беруть на роботу?» — питає в мене нещодавно подруга. «Цікаве запитання», — думаю про себе та розумію, що тут справді може бути проблема.

Якщо вам за 30 і Бальзак зазирнув у ваш паспорт — вам, імовірно, складніше знайти роботу. Звичайно, є винятки. Керівників, мабуть, це не стосується, оскільки вони до свого віку отримують необхідні управлінські знання та навички. І починають підбирати собі команди. Саме тут і може ховатися проблема ейджизму, а за нею паровозиком тягнеться і сексизм.

Чоловікам платять на 20% більше, ніж жінкам. Найбільшу зарплату отримують люди у віці 25-34 років, і далі, що старший працівник, то стрімкіше зарплати знижуються. Такі результати ми побачили в нещодавньому дослідженні зарплат, яке провели серед 20 000 працівників.

Те, що я напишу нижче, є моїм суб'єктивним судженням із власного досвіду. І так, я можу помилятись, і даю собі право на це. Якщо у вас інша думка, буду радий обговорити її з вами.

Чому деякі роботодавці продовжують вказувати вік і стать у вакансіях

8 січня 2022 року набули чинності зміни Закону «Про рекламу». Вони стосуються заборони вказувати у рекламі, куди належить і вакансія, вимоги до віку та статі. Це означає, що не можна писати у вакансії «потрібна дівчина до 40 років». За порушення закону — штраф до 65 000 грн.

Я б виділив 5 причин, чому роботодавці продовжують вказувати вік і стать у вакансіях:

  1. Незнання про закон. Не всі роботодавці, що вказують вік чи стать кандидата, усвідомлюють, що це дискримінація. Часто вони просто хочуть окреслити портрет бажаного кандидата і вважають це одним із критеріїв.
  2. Незрілість керівника. Існує упереджена думка, що керівник має бути старшим і розумнішим за підлеглого. І для цього варто наймати співробітника молодшого, яким легше керувати, щоб утримувати свій авторитет.
  3. Стереотипне мислення. «Студенти нічого не вміють». «Молода жінка — піде в декрет». «Після 40 люди негнучкі».
  4. Небажання розвиватися. Кожна вікова категорія людей має свої переваги, просто їх потрібно розуміти та знати, як ними керувати. Для цього насамперед потрібно розвиватися самому та розвивати свій емоційний інтелект. Але це боляче і довго. Тому простіше гримнути «я — керівник, а ти — підлеглий, тому роби або звільняйся» і далі шукати тих, хто буде слухатися.
  5. «Немає часу пояснювати, бери й роби» — очікування, з яким наймають працівників. Усі хочуть, щоб кандидати були хорошими виконавцями. Але при цьому не занадто юними й не надто у віці. Такий собі мідл — серединка на половинку. Бо в нас бізнес, дедлайни горять, часу на навчання немає. Треба готовий співробітник, який зможе впрягтись і тягти.

Як це змінити?

Засукати рукава, а ще запастися попкорном і чекати. В один момент це не зміниться.

Закон про українську мову був впроваджений у 2019 році, але навіть зараз ще не всі бізнеси дотримуються закону — 68% вакансій роботодавці розміщують українською. Проте це набагато більше, ніж було у 2019-му.

Тільки законодавчо проблему не розв’язати, бо навіть за наявності заборони роботодавці можуть вести «тихе наймання» і формально відмовляти тим, хто не вписується в рамки віку чи статі. Потрібно змінювати світогляд та проводити відповідну роботу.

На мій погляд, у країні та в компаніях мають бути:

  • Інформування та просвітницька діяльність щодо ейджизму та сексизму.
  • Приклади для наслідування. Подивіться серіал Apple at Work, де є всі категорії працівників, є різноманітність. Або погляньте на МакДональдз, який говорить, що: «МакДональдз не вимагає досвіду роботи, МакДональдз його надає».
  • Розвиток культури управління. Зокрема, тренінги з управління людьми — розвивати мудрість, зрілість керівника.

У Work.ua ми теж турбуємось, щоб все було згідно з законом.

  1. У формі створення вакансії на Work.ua прибрали поля «стать» та «вік». 
  2. Поставили нагадування та попереджаємо роботодавців, що вони можуть порушувати закон України, коли вказують такі вимоги. 
  3. У правилах та умовах користування сайтом внесли пункт: «У змісті вакансій не публікувати вимоги до статі, віку та інші дискримінаційні вимоги до кандидатів (ч. 3 ст. 11 Закону України „Про зайнятість населення“)».
  4. Розповідаємо про ініціативи у статтях та новинах на сайті, адже віримо, що гарні приклади дієвіші за будь-які вмовляння.
  5. Працюємо індивідуально й проводимо роз'яснювальні бесіди. Якщо шукачі скаржаться на вакансію, ми зв'язуємося з роботодавцем і повідомляємо, що він порушує закон, хоча це несе фінансові та репутаційні ризики. Наше завдання — попередити.

Як говорив Альф із відомого серіалу 90-х: «Ви не любите котиків? Та ви просто не вмієте їх готувати». Якщо перефразувати: «Ви не хочете наймати молодих чи у віці? Та ви просто не вмієте з ними працювати».

Якось так. А що ви думаєте з цього приводу?

Зображення з т/с «A.L.F.», 1986 р.


Читайте також