Організоване харчування може суттєво вплинути на мотивацію команди, а відповідно, і на ефективність роботи. А на додаток до всього, ще й покращити здоров’я співробітників. Звісно, якщо це справді якісне харчування.

Компанія Seamless проводила опитування серед 1200 співробітників американських і британських компаній, що працюють в командах від 20 осіб. Згідно з цими результатами, 60% респондентів стверджують, що їжа в офісі змусила б їх відчувати власну цінність для компанії, залученість. А рівень залученості команди напряму впливає на продуктивність і покращує фінансові результати.

Більше 50% сказали, що безкоштовний обід суттєво вплинув би на їхнє рішення прийняти чи відмовитися від job offer. А 60% вбачають в обідах можливість і стимул посидіти і поспілкуватися з колегами. Ще 50% сказали про те, що доступність їжі організувала їх і зробила підхід до власного харчування більш розумним.

В Україні схожі опитування поки що не проводилися, проте Work.ua поспілкувався із засновником сервісу O’Chef, який пропагує здорове та корисне харчування в офісах, відправляючи кухарів готувати обіди безпосередньо в офісах київських компаній, точніше на їхніх кухнях.

Олександр Приходько
Олександр Приходько
Засновник O’Chef

Можу з упевненістю сказати, що мати власного кухаря в офісі — це справжній бонус для компанії. Плинність кадрів, за словами власників та HR компаній, де працюють наші кухарі, значно зменшується, а переманити до себе кращих професіоналів стає простіше. Зараз усі працюють в шаленому темпі, і часто не залишається часу поїсти. Саме цю проблему ми намагаємося вирішити, адже це все здоров’я людей, здоров’я команди. Коли обід чекає на вас за стінкою вашого кабінету, то ви витратите на це всього 10-15 хвилин, тож питання: «Їсти чи не їсти?» відпадає автоматично.

До речі, як виявилося, більше ніж половина співробітників не встигають поснідати вдома або просто не хочуть витрачати на це час, тому кухарі O’Chef готують ще й сніданки. В цілому, незалежно від того, оплачують своє харчування самі працівники, або компанія повністю чи частково його компенсує, результат один — працівники задоволені та більш лояльні до компанії, тому що вони бачать турботу компанії про себе, вони бачать свіжі продукти і кухаря, який готує їм їжу, умови, в яких це відбувається. Погодьтеся, навіть елементарно їсти з тарілки, а не з одноразового посуду — приємніше і корисніше.

Звісно, потрібно враховувати, що такі привілеї на роботі, як їжа, мають значення, але їх потрібно поставити в контекст умов праці в цілому.

Тобто, в середовищі тотального командування і контролю, яке придушує ініціативу і дозволяє лише вищому менеджменту приймати рішення, навіть безкоштовний обід не заохочуватиме ініціативу працівників. Натомість компанія, яка цінує внесок команди, і інвестує в розвиток своїх співробітників та пропонує соцпакети, стає привабливим місцем роботи.

Не забувайте, що компанії, які роблять все, щоб продемонструвати своїм співробітникам визнання та цінність кожного, зазвичай отримують і хороші оцінки в рейтингах кращих роботодавців. А це вже прямий шлях до формування команди мрії!


Читайте також