Історія кондитерського мистецтва своїм корінням сягає в глибоку старовину і нерозривно пов'язана з активним використанням меду, а потім і цукру, який вперше навчилися отримувати з соку цукрової тростини в Індії приблизно в 850-му році нашої ери. Як окреме мистецтво воно виникло і набуло широкого поширення спочатку в Італії в кінці XV–початку XVI століття. Це сталося з появою цукру в тих регіонах. До тих пір всі основні солодощі в Європі купувалися на Сході переважно у арабів, одних з родоначальників кондитерської справи в стародавньому світі.

В Україні професія кондитера надзвичайно популярна і затребувана. Крім спеціалізованих курсів, всі бажаючі можуть отримати освіту в училищах або технікумах. Однак свою професію кондитери освоюють все життя. Кондитерам важливо володіти нестримною фантазією, відмінним смаком і схильністю до творчості, щоб тішити любителів солодкого надзвичайними тортами, десертами та печивом.