Кондитер

Кондитер — це фахівець із приготування кондитерських виробів. А точніше, це справжній заклинатель тіста й володар кремів. Професіонал, що вміє створювати гастрономічні шедеври, перед якими не встоїть жоден ласун.

вакансії
24 500
середня зарплата

Що робить кондитер

Якщо відійти від романтики збитих вершків, солодких конфітюрів, ніжної меренги, пишного тіста й повітряного зефіру, то посадові обов’язки кондитера охоплюють:

  • обробку, нарізку, формування та організацію правильного зберігання інгредієнтів;
  • приготування компонентів для майбутніх страв (начинок, кремів, декору);
  • приготування безпосередньо кондитерських виробів;
  • розробку нових рецептів;
  • художнє оформлення десертів.

Також кондитер відповідає за зберігання готової продукції, її пакування та логістику. Стежить за тим, щоб на кухні були всі необхідні інструменти й прилади для приготування, збирає рецептурні карти. Головний кондитер відповідає за організацію роботи команди.

Скільки заробляє кондитер

Зарплата кондитера залежить від досвіду фахівця, його навичок, місця роботи: чи працює кондитер на себе або в закладі, в закладі якого рівня, у якому місті тощо.

24 500 грн

на вересень 2025

*за даними 2 487 вакансій

Розподіл зарплат

16 000 грн
37 000 грн

Зміна середньої зарплати

«Кондитер» по Україні

В середньому «Кондитер» в Україні заробляє 24500 грн. Це на 26% більше, якщо порівнювати з вереснем минулого року. Медіана заробітних плат розрахована за даними з 2487 вакансій, розміщених на Work.ua із заголовком «Кондитер» і за схожими запитами-синонімами «Confectioner», «Пекар», «Baker» та ін. за останні 3 місяці. Діапазон, що містить медіану, виділено на графіку.

За даними Work.ua — work.ua/stat

Які навички потрібні кондитеру

Робота кондитера — творча. Без витонченого смаку, почуття стилю, навичок художника і творця тут не обійтися. Але окрім цього, потрібно:

Тверді

  • знати технологію приготування різних видів тіста, кремів, начинок, глазурі;
  • володіти методами випікання, декорування й оздоблення кондитерських виробів;
  • уміти працювати з різними видами сировини (шоколад, карамель, желатин, фрукти, горіхи тощо);
  • знати правила зберігання продуктів і дотримання санітарних норм та гігієни;
  • користуватися професійним обладнанням (печі, міксери, форми, холодильні установки);
  • знати основи харчової безпеки та техніки безпеки на виробництві;
  • вміти працювати за технологічними картами та вести виробничу документацію.

Мʼякі

  • бути уважним і акуратним у деталях;
  • мати креативність та естетичний смак для створення унікальних виробів;
  • бути терплячим, посидючим;
  • вміти працювати в команді;
  • організованість і тайм-менеджмент;
  • стресостійкість та здатність працювати під час святкових «піків» замовлень;
  • відповідальність і надійність, особливо при роботі з великими партіями продукції;
  • комунікаційні навички для роботи із замовниками.

Переваги та недоліки в роботі кондитера

    • Робота кондитера — відмінна можливість реалізувати свій творчий потенціал.
    • Створюючи десерти, ви завжди будете відчувати вдячність споживачів, адже що може бути краще за «солодке» життя? :)
    • Працюючи кондитером, ви будете оточені гарними й смачними кулінарними виробами.
    • Професія кондитера в цілому затребувана, можна знайти свою нішу.
    • Кондитер постійно чогось навчається, опановує нові методики й рецептуру, а отже, нудьгувати не доведеться.
    • Працюючи кондитером, ви ставите під загрозу власну фігуру і навіть здоров'я. Але якщо ви не будете зловживати з дегустацією, залишитеся у безпеці.
    • Підвищена температура, вологість, постійні фізичні навантаження теж не полегшують роботу кондитера.
    • Від кондитера завжди потребується ідеальний стан здоров'я. Адже якщо ви застуджені, у вас алергія або будь-які хронічні захворювання, працювати з продуктами не можна.

Наскільки затребувані кондитери

Фахівці-кондитери наразі затребувані в Україні: вакансій багато, а зарплати зросли за рік. Зʼявляються нові можливості працювати у всіляких кав'ярнях і кондитерських, яких останнім часом побільшало. Також зростає масове виробництво солодощів, а ще ви завжди можете займатися виробництвом власної випічки й десертів на фрілансі.

вакансії на сайті

Кількість вакансій

«Кондитер» по Україні

За даними Work.ua — work.ua/stat

Де вчитися на кондитера

Майбутнім абітурієнтам, які обирають професію та планують, де вчитися, в пригоді стане докладна покрокова інструкція «Вступ» від Education.ua. Скористайтеся нею, щоб розібратися з правилами вступу, підготуватися до іспитів, зрозуміти принцип зарахування, зібрати всі документи та не пропустити терміни їхньої подачі.


Ще більше інформації про навчальні заклади.

Поділіться цим матеріалом з друзями та знайомими, запостіть його у себе в соціальних мережах, розкажіть про нього родичам, які не можуть визначитися з майбутньою професією. Адже кожен гідний отримати роботу своєї мрії!

Інші професії

Матрос

Матрос

Матрос — той, хто працює на військово-морському, цивільному або торговому судні.

Електрик

Електрик

Електрик — одна з найважливіших професій сучасного світу. Це людина, яка займається установкою, діагностикою й ремонтом електричних приладів та обладнання.