Що робить кондитер
Якщо відійти від романтики збитих вершків, солодких конфітюрів, ніжної меренги, пишного тіста й повітряного зефіру, то посадові обов’язки кондитера охоплюють:
- обробку, нарізку, формування та організацію правильного зберігання інгредієнтів;
- приготування компонентів для майбутніх страв (начинок, кремів, декору);
- приготування безпосередньо кондитерських виробів;
- розробку нових рецептів;
- художнє оформлення десертів.
Також кондитер відповідає за зберігання готової продукції, її пакування та логістику. Стежить за тим, щоб на кухні були всі необхідні інструменти й прилади для приготування, збирає рецептурні карти. Головний кондитер відповідає за організацію роботи команди.
Скільки заробляє кондитер
Зарплата кондитера залежить від досвіду фахівця, його навичок, місця роботи: чи працює кондитер на себе або в закладі, в закладі якого рівня, у якому місті тощо.
на вересень 2025
*за даними 2 487 вакансій
Розподіл зарплат
Зміна середньої зарплати
«Кондитер» по Україні
В середньому «Кондитер» в Україні заробляє 24500 грн. Це на 26% більше, якщо порівнювати з вереснем минулого року. Медіана заробітних плат розрахована за даними з 2487 вакансій, розміщених на Work.ua із заголовком «Кондитер» і за схожими запитами-синонімами «Confectioner», «Пекар», «Baker» та ін. за останні 3 місяці. Діапазон, що містить медіану, виділено на графіку.
Які навички потрібні кондитеру
Робота кондитера — творча. Без витонченого смаку, почуття стилю, навичок художника і творця тут не обійтися. Але окрім цього, потрібно:
Тверді
- знати технологію приготування різних видів тіста, кремів, начинок, глазурі;
- володіти методами випікання, декорування й оздоблення кондитерських виробів;
- уміти працювати з різними видами сировини (шоколад, карамель, желатин, фрукти, горіхи тощо);
- знати правила зберігання продуктів і дотримання санітарних норм та гігієни;
- користуватися професійним обладнанням (печі, міксери, форми, холодильні установки);
- знати основи харчової безпеки та техніки безпеки на виробництві;
- вміти працювати за технологічними картами та вести виробничу документацію.
Мʼякі
- бути уважним і акуратним у деталях;
- мати креативність та естетичний смак для створення унікальних виробів;
- бути терплячим, посидючим;
- вміти працювати в команді;
- організованість і тайм-менеджмент;
- стресостійкість та здатність працювати під час святкових «піків» замовлень;
- відповідальність і надійність, особливо при роботі з великими партіями продукції;
- комунікаційні навички для роботи із замовниками.
Переваги та недоліки в роботі кондитера
- Робота кондитера — відмінна можливість реалізувати свій творчий потенціал.
- Створюючи десерти, ви завжди будете відчувати вдячність споживачів, адже що може бути краще за «солодке» життя? :)
- Працюючи кондитером, ви будете оточені гарними й смачними кулінарними виробами.
- Професія кондитера в цілому затребувана, можна знайти свою нішу.
- Кондитер постійно чогось навчається, опановує нові методики й рецептуру, а отже, нудьгувати не доведеться.
- Працюючи кондитером, ви ставите під загрозу власну фігуру і навіть здоров'я. Але якщо ви не будете зловживати з дегустацією, залишитеся у безпеці.
- Підвищена температура, вологість, постійні фізичні навантаження теж не полегшують роботу кондитера.
- Від кондитера завжди потребується ідеальний стан здоров'я. Адже якщо ви застуджені, у вас алергія або будь-які хронічні захворювання, працювати з продуктами не можна.
Наскільки затребувані кондитери
Фахівці-кондитери наразі затребувані в Україні: вакансій багато, а зарплати зросли за рік. Зʼявляються нові можливості працювати у всіляких кав'ярнях і кондитерських, яких останнім часом побільшало. Також зростає масове виробництво солодощів, а ще ви завжди можете займатися виробництвом власної випічки й десертів на фрілансі.
Кількість вакансій
«Кондитер» по Україні
Де вчитися на кондитера
- Щоб стати кондитером, можна всього навчитися самому, але краще спочатку здобути вищу кулінарну освіту.
- Також можна обійтися навчанням в харчовому коледжі.
- Ну а якщо ви хочете отримати базові навички або покращити знання в конкретній галузі — декор, торти, зефір і так далі, можна закінчити кондитерські курси.
Майбутнім абітурієнтам, які обирають професію та планують, де вчитися, в пригоді стане докладна покрокова інструкція «Вступ» від Education.ua. Скористайтеся нею, щоб розібратися з правилами вступу, підготуватися до іспитів, зрозуміти принцип зарахування, зібрати всі документи та не пропустити терміни їхньої подачі.
Поділіться цим матеріалом з друзями та знайомими, запостіть його у себе в соціальних мережах, розкажіть про нього родичам, які не можуть визначитися з майбутньою професією. Адже кожен гідний отримати роботу своєї мрії!
Інші професії

Матрос
Матрос — той, хто працює на військово-морському, цивільному або торговому судні.

Електрик
Електрик — одна з найважливіших професій сучасного світу. Це людина, яка займається установкою, діагностикою й ремонтом електричних приладів та обладнання.