Робота вдома дає змогу людям харчуватися здоровіше та відчувати менше стресу, але віддалені працівники також частіше курять. Про це свідчить дослідження, у межах якого вчені розглянули 1 930 наукових праць, присвячених роботі з дому. Про це повідомляє The Guardian. Work.ua ділиться висновками науковців.

Дослідження було проведено в партнерстві між Агентством з охорони здоров’я Великобританії (UK Health Security Agency), Королівським коледжем Лондона (King’s College London) та Університетом Східної Англії (University of East Anglia). Вони вивчили 1 930 наукових робіт про віддалену та гібридну роботу, намагаючись усунути суперечності, що часто трапляються в різних дослідженнях.

Професор Ніл Грінберг, психіатр із Королівського коледжу Лондона, вказує, що працівники та роботодавці мають почати розглядати роботу вдома з тією ж серйозністю, що й роботу в офісі: «У старі часи офісної роботи люди розуміли, що якщо ви розмістите всіх в одній кімнаті без звукоізоляції, це буде неприємно, і ви не матимете дуже продуктивної робочої сили. Тепер, коли ми перейшли до культури роботи вдома, організації та уряди можуть переконатися, що люди, які працюють вдома, роблять це якомога ефективніше».

В огляді, опублікованому в Journal of Occupational Health, виділяється три теми:

  • робоче середовище вдома;
  • вплив на життя і карʼєру працівників;
  • вплив на їхнє здоровʼя.

Віддалені працівники хвилюються щодо карʼєрного зростання

Дослідження показало, що люди з вищими доходами часто отримували більше задоволення від роботи вдома. Водночас ті, хто мав більше обовʼязків удома, як-от догляд за дітьми чи хатня робота (це часто жінки чи люди, які живуть самі), відчували більше стресу.

За словами Грінберга, загалом люди почували себе більш продуктивними, працюючи з дому, особливо коли виконували творчі завдання. Утім, зауважив професор, багато людей хвилювалися щодо карʼєрних перспектив: відчуття, що якщо вас немає в офісі, вас не помітять.

Під час дистанційки люди краще харчуються, однак набирають вагу

Вплив на здоров’я був більш очевидним, вказують науковці. Перехід до віддаленої роботи під час Covid-19 був пов’язаний «зі збільшенням споживання овочів, фруктів, молочних продуктів, а також самостійно приготованих страв; молоді працівники та жінки отримали найбільшу вигоду з погляду здорового харчування», — йдеться в тексті дослідження.

Водночас одне з розглянутих досліджень показало: майже 47% людей, які працюють із дому, набрали зайву вагу. Інше дослідження дає показник у 41%. Здебільшого вивчені наукові роботи показали, що віддалені співробітники ведуть більш сидячий спосіб життя.

Вимога про повернення до офісу може коштувати компанії втрати співробітників

«З моменту завершення обмежень Covid-19 деякі компанії наполягали на тому, щоб співробітники поверталися в офіс на повний робочий день. Якщо роботодавці бояться, що люди вдома будуть розслаблятися або погано виконуватимуть свою роботу, і вони не зможуть стежити за ними, то я вважаю, що це застаріла концепція», — каже професор Грінберг.

«Відмова від гнучких форм зайнятості означатиме, що талановиті працівники будуть шукати іншу роботу. Ба більше, це зробить компанії менш гнучкими у випадку майбутніх криз, таких як чергова надзвичайна ситуація у сфері охорони здоров’я, страйки чи суворі погодні умови, через які люди не зможуть дістатися до своїх офісів», — йдеться в тексті дослідження.

«Якщо компанії роблять це просто зі страху, то ризикують залишитися позаду. Ми розглянули величезну кількість наукових матеріалів, і наш огляд показує, що є способи зробити так, щоби підхід до роботи вдома дійсно добре працював як для організації, так і для співробітника», — підсумовує професор Ніл Грінберг.

Нагадаємо, що за даними аналітики Work.ua конкуренція за віддалені посади в 5 разів вища за середній показник на ринку праці.


Читайте також