Через три місяці з початку війни в Україні працює лише 68% від кількості закладів, які були відкриті в лютому. Між тим кількість нових вакансій та виторг малих і середніх закладів громадського харчування на заході країни та в деяких центральних областях вже сягнули довоєнних показників.

Work.ua спільно із Poster — українською IT-компанією, яка розробляє хмарну систему автоматизації для кавʼярень і ресторанів, опублікували дані дослідження у Telegram-каналі «Реве та стогне ресторатор».

У дослідженні проаналізували виторг малих та середніх закладів. Виявили, що найкращі показники у Закарпатській, Волинській та Чернівецькій областях. Деякі центральні регіони також відмічають майже довоєнні каси — це Дніпропетровська, Кіровоградська та Полтавська області.

Щодо нових ресторанних вакансій: кількість найбільш популярних ресторанних спеціальностей — кухар, бармен, офіціант — на початку травня впала більш ніж втричі. Між тим ситуація на ринку праці на заході країни має кращий вигляд за стан справ в інших регіонах. Так, кількість нових ресторанних вакансій, що були відкриті на початку травня у Львові, навіть зросла на 2,5% проти довоєнного показника.

Серед чотирьох міст — Києва, Одеси, Львова та Дніпра — найбільше падіння зарплат спостерігається в Одесі. А от зростання заробітної плати було помітне лише на позиціях бариста у Дніпрі.

«Ринок праці поступово відроджується. Станом на зараз на сайті Work.ua майже 20 000 вакансій у всіх сферах бізнесу. У середньому на одну вакансію претендують вп‘ятеро більше шукачів, ніж до війни, проте робота є. Зараз на ринку багато кваліфікованих спеціалістів і у бізнесів є можливість вибирати та наймати найкращих, щоб активізувати свою роботу та підіймати економіку України», — сказав CEO та співзасновник Work.ua Артур Міхно.

Якщо ви цікавитеся вакансіями у сфері готельно-ресторанного бізнесу, на Work.ua можна шукати за потрібними категоріями або за містами.


Читайте також