Робота пасічника лише далекій від процесу збору меду людині може здатися простою та невигадливою. Насправді — це копітка і важка праця, що вимагає пильної уваги й турботи про бджіл. Щоб мед вийшов якісний, необхідно стежити за здоров’ям бджіл, місцем, де вони збирають нектар, і загальним станом вуликів. До того ж тендітні комахи потребують захисту від протягу, вогню, шкідників і хвороб, що забирає багато часу та сил.

Заняття бджільництвом вимагає від людини повної віддачі, зокрема й відмови від шкідливих звичок. Бджоли не виносять різких запахів: від парфуму до запаху тютюну й алкоголю. Зате у всіх, хто працює з бджолами, виробляється імунітет до укусів — ужалене місце не опухає і самі укуси не дуже болючі, а спокійних людей бджоли взагалі не жалять.

У день пасічника особливо хочеться відзначити, що кожна сьома тонна світового меду — українська. На пасіках країни сьогодні «працює» близько п’яти мільйонів бджолиних сімей і сотні бджолярів. Нехай ці смугасті сім’ї будуть дружними, менше рояться та добре зимують.