Потрібно лише 10 хвилин, щоб навчитися використовувати усі можливості Work.ua та зробити пошук роботи максимально ефективним. Бо це всього 4 кроки:

Підготовка. Сайт чи застосунок?

Перш за все нагадаємо, що у Work.ua є сайт та застосунок — спеціальна програма для мобільного телефона. Що ж вибрати?

Наша порада: не вибирайте — користуйтеся і тим, і тим, щоб створити резюме, розмістити його для роботодавців, переглядати нові вакансії, дізнаватися останні новини щодо вашого пошуку роботи тощо.

💻 На сайті, з компʼютера, вам буде зручніше доповнити резюме детальною інформацією або написати супровідний лист до відгуку, бо зможете друкувати на клавіатурі. Також сайт буде зручнішим для людей зі слабким зором, бо елементи на моніторі більші.

📱При цьому пошук роботи через застосунок — це все те саме, що й на сайті, плюс можливість постійно бути в курсі, як іде пошук роботи, якнайшвидше дізнаватися про нові вакансії, пропозиції роботи від компаній, корисні функції. Адже смартфон завжди у вас під рукою і на нього будуть приходити моментальні Push-сповіщення.

Крок 1. Реєстрація

Зареєструватися на Work.ua можна через вашу ел. пошту, Google-акаунт, Facebook, Telegram або Apple. Щоб завжди мати доступ до свого облікового запису, навіть якщо забули пароль, радимо активувати вхід за допомогою різних соцмереж. Привʼязати соцмережі для входу можна в розділі «Особисті дані» — «Вхід за допомогою соцмереж» — «Редагувати».

Зареєструватися потрібно лише 1 раз. Після цього у вас буде свій акаунт на сайті, а також власна сторінка «Особистий розділ», на якій буде зібрано всю необхідну інформацію: ваші резюме, збережені та рекомендовані вакансії, збережені пошуки для розсилання вакансій, історія відгуків, корисні посилання тощо. Щоб потрапити в «Особистий розділ», просто натисніть на своє імʼя.

Крок 2. Розміщення резюме

Створити та розмістити резюме — важлива складова пошуку роботи. Причин декілька:

  • По-перше, багато роботодавців вважають за краще шукати відповідного співробітника самостійно, переглядаючи резюме в базі кандидатів, а не розміщувати вакансію.
  • По-друге, якщо ви знайдете підхожу вакансію, резюме знадобиться, щоб відгукнутися на неї.

Отже, краще відразу розмістити резюме. Тим паче, що Work.ua пропонує дуже простий та зручний спосіб створення якісного резюме — потрібно просто заповнити форму на сайті. Після того, як ви створите резюме, ви зможете подивитись, як воно виглядає.

Тільки-но ви зареєструєтеся на Work.ua, сайт або застосунок запропонує вам заповнити основну інформацію про себе — ваше імʼя, ким хочете працювати та в якому місті. З цих данних буде сформовано вашу візитку, яку можна вже розмістити на сайті. Але ми радимо відразу доповнити візитку, щоб вийшло повноцінне резюме.

Work.ua пропонує 2 способи розміщення резюме: «Створити резюме» та «Завантажити файл з резюме»:

📠 Якщо у вас є готове резюме в електронному вигляді й ви хочете якнайшвидше досягти результату, скористайтесь способом «Завантажити файл з резюме».

📝 Якщо ви складаєте резюме вперше і вам важливий найкращий результат — скористайтеся способом «Створити резюме». Створення розгорнутого резюме потребує трохи більше часу, але дозволить зробити резюме якіснішим, що збільшить ваші шанси отримати хорошу роботу.

Можливо, одного резюме виявиться недостатньо: іноді кандидати готові працювати й мають навички для кількох різних спеціальностей або прагнуть в резюме наголосити на тих якостях, які більшою мірою відповідають конкретній вакансії, на яку відгукуються. Тому Work.ua надає можливість розмістити до 5 резюме.

Зверніть увагу

  • Резюме на Work.ua може бути двох типів: стандартне та професійне. Щоб ваше резюме набуло статусу «Професійне» і було позначено значком PRO, потрібно, щоб у ньому були заповнені розділи «Досвід роботи» та «Освіта», а також підтверджено ел. пошту. Це дозволить виділити резюме для роботодавців та збільшить шанси отримати хорошу роботу.
  • Особисті дані в резюме можна зробити прихованими, в цьому разі ніхто, крім вас, не зможе бачити ваші ім'я, адресу, телефон, ел. пошту та місце роботи. Однак, ваше резюме знаходитиметься на сайті, роботодавці зможуть надсилати вам пропозиції. Це зручно, коли ви знайшли роботу, але не збираєтеся зупинятися на досягнутому та будете раді новим вигіднішим пропозиціям.
  • Будь-яке резюме можна зробити «Прихованим». В цьому разі воно не буде знаходитись у базі кандидатів. Таке резюме буде доступне лише вам. Це зручно, коли ви вже працевлаштувалися (це не так категорично, як видаляти резюме, вам не потрібно буде створювати резюме заново у майбутньому), призупинили пошук роботи або вирішили шукати роботу тільки через пошук вакансій.

Перед створенням резюме також радимо прочитати статтю «Як написати резюме: зразок 2023».

Шукати вакансії на сайті Work.ua можна на головній, а в застосунку — на вкладці «Вакансії».

Якщо ви знаєте посаду або спеціальність, за якою хочете працювати, просто введіть її назву в поле запиту, заповніть місто, де шукаєте роботу (можна і без міста або вказати «Дистанційно» чи «Поряд з домом») і натисніть «Знайти». Це дасть найкращий результат.

Не варто обмежувати пошук якоюсь категорією, адже роботодавці не завжди точно вибирають категорію для розміщення вакансії. Коли знайшли хорошу вакансію, прочитали та впевнилися, що вона вам підходить, тисніть на кнопку «Відгукнутися». Ви зможете вибрати для відгуку одне з раніше розміщених вами резюме (якщо їх більше одного) та написати супровідний лист для роботодавця.

Зверніть увагу

  • Ускладнюйте критерії пошуку, якщо результатів виявилося справді багато. Якщо у вас є запит щодо виду зайнятості, рівня зарплати тощо, скористайтеся розширеним пошуком.
  • Якщо результатів замало, спробуйте налаштувати менш суворий пошук — перейдіть у розширений пошук і в налаштуваннях пошукового запиту виберіть «Шукати не тільки у заголовку», «Шукати за будь-яким зі слів» (у застосунку такі налаштування — у блакитних випадних списках у результатах пошуку).
  • Будь-яку вакансію можна додати до збережених, щоб потім повернуться до неї через розділ «Збережені вакансії». Це зручно, коли ви шукайте за різними запитами чи підходящими вакансіями багато. Тоді ви тиснете на сердечко біля вакансії й відкладаєте вподобані, щоб потім легко до них повернутися.
  • Будь-яку вакансію, яка вам не підходить, можна приховати з результатів пошуку. Такі вакансії збережуться у розділі «Приховані вакансії», де за потреби їх можна відновити.
  • Параметри будь-якого пошуку можна зберегти. Це дасть можливість у майбутньому шукати вакансії за заданими параметрами в один клік та періодично отримувати нові відповідні вакансії у вигляді розсилки.
  • Також вакансії можна шукати в розділі з рекомендованими вакансіями — це індивідуальна стрічка вакансій, які система вважає найбільш підхожими для вас. Їх ви також можете отримувати в розсилці.

Крок 4. Розсилка нових вакансій

Розсилка нових вакансій — спеціальний сервіс Work.ua, який щодня аналізує нові вакансії, і якщо серед них знаходяться ті, що вам підходять, відправляє їх на ел. пошту, в Telegram, у центр сповіщень на сайті та Push-сповіщенням у застосунок.

Ви можете отримувати 2 види розсилки:

1. Нові рекомендовані вакансії.

2. Нові вакансії за збереженими пошуками.

Зверніть увагу

  • Якщо ви знаєте посаду або спеціальність, за якою хочете працювати, тоді просто введіть її назву в поле запиту і натисніть «Підписатися на пошук». Це дасть найкращий результат. Не варто обмежувати розсилку додатковими налаштуваннями, якщо тільки ви не хочете зменшити кількість вакансій, що вам надсилаються.
  • Один раз створивши кілька збережених пошуків, можна не заходити на сайт або в застосунок щодня, але бути впевненими, що тільки-но потрібна вакансія з'явиться, ви отримаєте її на ел. пошту чи в месенджер.

Щоб змінити налаштування розсилок, заходьте в «Особистий розділ» — «Особисті дані» — «Налаштування сповіщень» або тисніть на дзвіночок, потім на шестірню та кнопку «Налаштувати».

Також ви можете отримувати нові вакансії через:


Work.ua — найзручніший та найефективніший спосіб пошуку роботи в Україні. Якщо ви уважно все прочитали та дотримуватиметеся рекомендацій, то дуже скоро самі в цьому переконаєтеся, опинившись на новій, крутій роботі 😉


Читайте також