Разом із «Сільпо» розповідаємо про надвичайних людей — на яких тримається повсякденне життя кожного із нас. Поговоримо про розпорядок дня обвалювача риби, які є плюси та мінуси професії.

Навіщо фахівець з комплексного обслуговування будує в супермаркеті Ейфелеву вежу? Які найкумедніші запитання ставлять сомельє гості? Навіщо оброблювачу риби кольчужна рукавичка?

Відповіді на ці та багато інших запитань ви дізнаєтесь із спецпроєкту, що стартує на нашому сайті. Він створений Work.ua разом з національною мережею супермаркетів «Сільпо» в рамках проєкту «НАДзвичайні. Діячі України» і розповідає про людей десятків професій, які попри усі «карантинні» форс-мажори щоранку стають до роботи і підтримують побут і спокій українців. Прототипами для ілюстрацій, створених клубом ілюстраторів Pictoric, стали реальні герої нашого часу, що поділилися розповідями про свою роботу.

Професія: оброблювач риби

Дмитро Мороз, 19 років.

Навчається в Одеській національній академії харчових технологій. Починав з роботи продавця в супермаркеті «Сільпо». Пізніше опанував професію оброблювача риби. Хобі — усамітнений відпочинок на природі під спів пташок.

Робочий день оброблювача риби

Один із робочих днів

Ранок

  • Дмитро дезінфікує всі інструменти та перевіряє справність технологічного обладнання. Насипає лід на стіл та викладає близько 45 кг охолодженої риби. Оглядає рибу, після чого чистить і обробляє її. В цьому йому допомагають різноманітні ножі, ножиці, слайсери. Під час роботи використовує кольчужну рукавичку, щоб не поранитися.
  • Також Дмитро засолює рибу. Для кожного виду він готує розсіл різної щільності. Найдовше засолюється горбуша — близько 19 годин. Ще одне завдання Дмитра: за допомогою вакууматора фасувати суху і в’ялену рибу.

День і вечір

  • Дмитро виготовляє рибу гарячого копчення. Для цього в спеціальний отвір пароконвектомату він спочатку засипає вільхову тирсу. Далі підвішує попередньо засолену рибу (близько 20 кг) і задає відповідну програму. В середньому риба коптиться годину. Дмитро наглядає за процесом і корегує температуру, якщо в цьому є необхідність.
  • Прибирання і дезінфекція рибного цеху.

Особиста думка

За день я встигаю почистити й обробити 100 кг риби. А коли тільки почав працювати, перше своє філе безнадійно зіпсував. Та досвід зробив свою справу. Сьомга, сазан чи камбала — нині з будь-якою рибиною можу впоратися за дві хвилини.

Є таке прислів’я: кашу маслом не зіпсуєш. А рибу сіллю — простіше простого.

Найважче в моїй роботі — правильно засолити рибу. Трохи більше чи менше солі, ніж треба, і все — смак буде не той.

Жартую, що на роботі почуваюся, як риба у воді. Вже о восьмій ранку я на посту, «озброєний» інструментами для чищення, нарізання й копчення риби. Але спочатку ретельно оглядаю кожну: неякісну рибу «видають» очі, колір і консистенція. На щастя, таке трапляється вкрай рідко.

Якось постійний гість вирішив віддячити мені за гарне обслуговування. Залишив домашнє вино в скрині для речей і приніс ключ від неї. Бувало, і гроші пропонували. Та я, звісно, не брав.

Коли вдома чую фразу «Треба купити оселедчика», зразу кажу, що почищу й поріжу, та не їстиму. Зворотна сторона професії, так би мовити. А от солодке люблю, особливо «Наполеон».

Останнім часом опанував багато професій, про які навіть не мріяв. Якщо колегам була потрібна допомога, «підпрацьовував» і вантажником, і продавцем. Новий рівень взаємовиручки й підтримки — те добре, що приніс усім нам карантин.

На вихідні люблю виїжджати за місто, щоб послухати не тільки спів пташок, а й власні думки. Увібрати чисте повітря в груди, помріяти, почитати улюблену книжку.

Більше надзвичайних вакансій шукайте на сторінці компанії та долучайтеся до команди «Сільпо».


Читайте також



16 коментарів

Леся Малинкина 09.06.2020, 16:59
Цiкава робота! I гарна розповiдь! Аж самiй захотiлося працювати обробником риби!
Яна Приходько 09.06.2020, 19:12
Работать в Сильпо- это уже сильно!)) Там только солдаты, без права голоса.
Ольга Владимирская 09.06.2020, 22:49
Красивая история о паскудной работе. Весь день на ногах, руки в перчатках, низкая зп. Ворк юа уважаю, но не выдумывайте, пожалуйста, романтику там где ее нет.
Іветта Горшинська 10.06.2020, 21:28
спс
Александр Колюха 09.06.2020, 23:02
согласен с Ольгой Владимировной.
Іветта Горшинська 10.06.2020, 21:28
спс
Виталий Кривенко 09.06.2020, 23:50
На такой работе за должна быть от 27000
Sergey Ivanov 10.06.2020, 18:21
почему человек 12 часов работает ?? work ua вы палите Сильпо в нарушении КЗоТ ))
Оксана Тесленко 11.06.2020, 16:08
Тупиковая работенка, кроме того, на износ. 12 часов еще потянет лет 15, потом прийдет такой же щеночек без права голоса и подсидит старичка. Времени думать и изменить жизнь нет, денег и сил на развитие Сильпо не оставило. Вакансия - чернорабочий.
Олександр Коваленко 13.06.2020, 12:07
Навчається в Одеській національній академії харчових технологій. Починав з роботи продавця в супермаркеті «Сільпо». Пізніше опанував професію оброблювача риби.
Женя Петров 14.06.2020, 00:17
как-то так и будет

в [оскорбление удалено модератором Work.ua] очень рано тебя списывают в утиль
Оксана Тесленко 11.06.2020, 16:12
Да, скажите еще, что он учиться успевает на "отлично". С таким-то режимом даже девушку не найдешь, не то, что бы ВУЗ окончить.
Дарина Шулика 17.06.2020, 16:32
Дуже цікавий матеріал! Дякую, що розповідаєте про таких людей. Дійсно важливо підтримувати такі професії, адже про них чомусь рідко згадують.
Алёна Кара 17.06.2020, 16:42
Очень интересно написано! С такими навыками потом и в ресторанах работать можно. Обожаю читать о тонкостях разных профессий, сразу и самой хочется попробовать!
Виталий Кириленко 21.06.2020, 09:24
Попробуйте тонкости работы автослесарем. Такая мерзость, что можно сдохнуть.
Sergiy Steghura 01.02.2022, 12:03
Я працюю оброблювачем риби і скажу про те, що ніхто і ніде вам не скаже, це його професійні травми. Оброблювач риби дуже ризикує вбити собі ліктьові суглоби і стати надалі інвалідом, навантаження на лікті постійне велике і одноманітне. Далі робота в камерах замороженої риби, це перетягти майже щодня великі обсяги риби. Добре якщо ящики по 5-10кг, а буває прийде палета заморженої скумбрії, оселедця (коробка 20-25кг), чи мойви -33кг. Руки, спину, вбити можна на раз. По правилах розгружати можна лише вдвох, а в реалі ти завжди один.

Щоб залишити коментар, потрібно увійти.