До російського повномасштабного вторгнення до України Henkel мала чотири заводи в Україні. З міркувань безпеки співробітників з 24 лютого 2022 року компанія вирішила зупинити їх усі. Як тільки це стало можливим, два заводи, що знаходяться на безпечних територіях, були відкриті знову для відновлення виробництва та підтримки економіки країни та працівників.

Work.ua поцікавився в Олени Єфремової-Курсік, HRD, President Henkel Ukraine, як змінилася робота компанії з 24 лютого, як команди протистоять викликам війни, а також дізнався історії співробітників, котрі волонтерять і подекуди творять справжні дива. Із задоволенням ділимося цим кейсом корпоративної соціальної відповідальності у важкі часи.

Олена Єфремова-Курсік
Олена Єфремова-Курсік
HRD, President Henkel Ukraine

Солідарність з Україною та вихід Henkel з російського ринку

На початку війни Henkel стала однією з перших глобальних компаній, що засудила російське вторгнення до України та підтримала вимоги міжнародної спільноти про виведення військ з її території.

Протягом 48 годин ми надали пакет фінансової допомоги на гуманітарні проєкти для українців розміром 1 млн євро, а згодом, з огляду на масштаби гуманітарної катастрофи, збільшили його до 5 млн євро та запустили пакет довгострокових ініціатив для гуманітарної та економічної підтримки України. На цей час сума допомоги перевищила 702 млн грн.

Згодом було ухвалено рішення про зупинення інвестицій та припинення діяльності на російському та білоруському ринках. Так Henkel висловлює солідарність з Україною та підтримує міжнародний осуд збройного вторгнення на територію суверенної держави.

Ключові напрямки гуманітарної та економічної підтримки, наданої Henkel та її українськими бізнесами Україні та громадянам. Дані з офіційного сайту компанії

Ключові напрямки гуманітарної та економічної підтримки, наданої Henkel та її українськими бізнесами Україні та громадянам. Дані з офіційного сайту компанії

Робочі процеси та команда

Протягом перших 24 годин війни Henkel видала зарплати всім співробітникам на три місяці вперед, а також кожен отримав додаткову одноразову фінансову допомогу й окремо — грошову підтримку одержали, ті хто залишився в Україні.

Керівники підрозділів і департаментів увесь час — відтоді й донині — на зв’язку з колегами. Зокрема, з тими, хто перебуває на тимчасово окупованих територіях Харківської та Херсонської областей — там до війни працювали два заводи з виробництва будівельних сумішей зі сфери управління «Хенкель Баутехнік (Україна)».

Окрім того, компанія допомагала із релокацією й облаштуванням колегам та їхнім сім’ям, які перебиралися безпечні місця України чи за кордон. Для співробітників і членів їхніх сімей, які вирішили виїхати, була організована підтримка під час переїзду та проживання в іншій країні.

У цьому допомагали кризові команди управління Henkel, локальні команди сусідніх країн, а також корпоративні волонтери — вони зустрічали біженців з України на кордонах, допомагали чим могли й підтримували українських колег, які втікали від війни.

Маємо надзвичайно гарний приклад єдності нашої команди: колеги Henkel зі всього світу зібрали для допомоги Україні та біженцям 100 тис. євро, а фонд імені засновника компанії Фріца Хенкеля подвоїв цю суму — і 200 тисяч євро були передані на гуманітарні цілі.

Загальний пакет заходів підтримки співробітників з боку компанії перевищив 30 млн грн.

У березні стало зрозуміло, що вкрай важливим є питання стабілізації психологічного стану колег тому Henkel оперативно організував корпоративну гарячу лінію — за потреби співробітники отримували кваліфіковану психологічну підтримку. Корпоративний проєкт освітніх онлайн-зустрічей «Ранкова кава» перетворився на зустрічі з психологами й інспекторами з інфогігієни для колективу, розкиданого війною по Україні та Європі.

Це допомогло нам знайти рівновагу, продовжувати спілкуватися з колегами й підтримувати одне одного, навчитись орієнтуватись в інформаційному потоці новин.

Як справи зараз

Уже багато місяців ми живемо у стані війни: хтось — у безпечних регіонах України, хтось — за кордоном. За весь цей час не відбулося жодних скорочень чи зменшення виплат. Навпаки — компанія своєчасно здійснила плановий щорічний перегляд заробітних плат і виплатила бонуси.

Майже 85% колег мають постійну зайнятість — компанія упродовж кількох місяців поступово відновила бізнес-процеси. Багато хто працює дистанційно, з безпечних регіонів України чи навіть із країн зарубіжжя — пандемія COVID-19 і карантини добре підготували нас до такого формату.

Відновили діяльність два заводи на Львівщині та на Київщині: колеги мають роботу, громади отримують наші податки, партнери Henkel одержують продукцію українського виробництва.

Щоб подолати болісний досвід працівників, компанія допомогла їм розвантажитися психологічно, збільшивши кількість тренінгів і різних курсів для розвитку. А з цим оновили внутрішню корпоративну Well-Being Program від Henkel і додали актуальну опцію — онлайн-консультація психолога. Це нині дуже допомагає колегам.

Допомога та волонтерство: історії з перших вуст

Henkel — це одна велика команда по всьому світу зі спільною корпоративною культурою: тут панують підтримка та взаємодопомога. Колеги з інших країн збирали для нас гроші, писали листи підтримки, пропонували будь-яку потрібну допомогу співробітникам з України, їхнім родинам і дітям. Вони зустрічали нас на кордонах, надавали прихисток у своїх домівках.

Henkel має глибокі традиції корпоративного волонтерства, тож майже ніхто із колег не лишився осторонь. Навіть ті, що опинилися за кордоном, роблять свій внесок — беруть участь у мітингах на підтримку України й активно волонтерять.

Ми маємо безліч таких історій і часто ділимося ними у внутрішніх каналах комунікацій. У цій статті вперше прозвучать дві історії про наших колег — вони про небайдужість, доброту та підтримку.

Марія Пономаренко
Марія Пономаренко
Senior Demand Planning Manager

Війна розділила наше життя на періоди до та після 24 лютого. Нова історія триває вже понад 7 місяців. Це стало поштовхом, щоб переоцінити та переосмислити все: зосередитись на головному, не витрачати час та сили на другорядне.

25 лютого я перевезла свою родину у безпечне місце на заході України. Оговтавшись після першого шоку війни та ворожих обстрілів, ми вирішили діяти — допомагати захисникам, які служать у теробороні та Збройних силах України, надавати допомогу біженцям, які втратили все та шукали прихистку від бомбардувань, обстрілів та окупації.

Для початку ми об’єдналися з декількома місцевими волонтерськими організаціями та почали в умовах тотального дефіциту всього шукати потрібні речі: базовий одяг, засоби гігієни, ліки та витратні медичні матеріали, тканину для військових сіток… У перші дні війни все це різко зникло з продажу, тож почалися виснажливі квести. Щоденні переїзди між містами, аптеками, складами та магазинами у пошуках того, що конче потрібно.

Речі, які приносили небайдужі, потрібно було сортувати

Речі, які приносили небайдужі, потрібно було сортувати

Перші два місяці війни й перебування на Закарпатті стали для нашої групи волонтерів безперервним «полюванням» на все, що можна купити або дістати. Також займалися сортуванням одягу та взуття — їх місцеві мешканці та друзі з різних країн світу передавали для наших біженців і воїнів. Здавання донорської крові — це те основне, що кожен із нашої групи міг особисто зробити для оборони країни та допомоги постраждалим.

Ми організовували постачання необхідних медикаментів до медичних центрів. Коли було можливо, допомагали доставляти критично важливі ліки до мого рідного Херсона, що опинився під ворожою окупацією.

У середині квітня я повернулася до Києва. Тут зайнялася своєю звичною волонтерською діяльністю — допомагала тваринам, яких вдалося врятувати від наслідків жорстоких дій окупантів.

Хвостатий, якому допомагала Марія

Хвостатий, якому допомагала Марія

Наша невелика група друзів зібрала та передала понад 60 кг кормів для тварин, а також поживні суміші, життєво важливі ліки та витратні матеріали для притулків і ветеринарних клінік. Усю допомогу ми спрямовували організаціям, які лікують покинутих, поранених і загублених тварин і дбають про них. Це притулки «Плюшка» та «Собаки з Бородянки», ветеринарні клініки «Асті» та «Рудий Кіт».

Олександр Хорошев
Олександр Хорошев
E-commerce KAM

Олександр про себе не розповідає, проте його справи красномовніші за слова. Він і в мирний час завжди допомагав у будь-якій ситуації: вміє знайти правильні слова, дати цінну пораду.

Понад сім років Саша є донором крові. І з них два роки як волонтер організації «Агенти крові» (проєкт, який пропагує добровільне, безоплатне та регулярне донорство).

Понад 7 років Саша є донором крові, 2 роки як волонтер організації «Агенти крові»

Понад 7 років Саша є донором крові, 2 роки як волонтер організації «Агенти крові»

Саша — волонтер Благодійного фонду «Життєлюб», який опікується людьми похилого віку. У часи війни фонд робить ще більше, надаючи необхідну допомогу та підтримку людям, які мають статус внутрішньо переміщених осіб.

Активна волонтерська діяльність Саші з початком війни не стала для колег і знайомих несподіванкою. Він сприяв евакуації людей із Києва, допомагав військовикам отримати базові речі для виживання, коли це стало шаленим дефіцитом. Доставляв і роздавав їжу з ресторанів на Київському Центральному залізничному вокзалі, разом з іншими колегами купував і привозив одноразовий посуд, якого вкрай не вистачало.

Нині допомагає збирати необхідні речі для українців, які вимушені були тікати, покинувши свої зруйновані домівки або окуповані міста. Багатьом людям Саша допоміг долучитися до активної гуманітарної діяльності, що неймовірно об’єднує українців у часи важких випробувань. Це вражає та захоплює зараз увесь світ.

З котом Укропом

З котом Укропом

Навіть чотирилапих не лишив поза увагою: піклується і про них, забезпечуючи пухнастиків харчуванням! А котика Укропа забрав додому — разом їм легше переживати ці складні часи.


Ми у Henkel пишаємося кожним співробітником. Компанія підтримує економіку країни, продовжуючи працювати та постачати важливі товари для забезпечення добробуту українців, допомагає тим хто цього потребує, підтримує своїх співробітників та є надійним партнером для громад.


Читайте, як інші компанії підтримують співробітників, допомагають Україну та чому їх навчила війна: