Запитання, які звучать на співбесіді на позицію у відділ роботи з персоналом зазвичай досить різноманітні. У відповідях на них кандидат повинен розкрити інформацію і про досвід роботи, і про відповідність свого характеру посаді в сфері HR, і про те, чи підтримає шукач культуру компанії.

Представники американського сайту Business.com запитали кількох бізнесменів і фахівців з персоналу, які питання вони задають претендентам-ейчарам на співбесіді і яких відповідей чекають. Work.ua публікує ці питання і поради експертів.

1. Опишіть випадок, коли у вас був конфлікт з іншим співробітником, і те, як ви його вирішили

«Одна з головних ролей HR на будь-якому робочому місці — допомагати врегулювати конфлікти», — пояснює необхідність питання Даррелл Розенштейн, засновник The Rosenstein Group.

Історія, яку розповість шукач, допоможе оцінити його обізнаність у тому, як поводитися в конфліктній ситуації, та про те, як кандидат справляється зі стресом.

2. Розкажіть про випадок, коли ви зазнали невдачі, як ви впоралися з цим і чому вас це навчило

«Це дає вам можливість побачити, як кандидат ставиться до ризику і наскільки він чесний, вразливий і скромний щодо своїх помилок або невдач. Якщо людина вдає, ніби все в порядку, чи звинувачує зовнішні обставини, не беручи на себе ніякої відповідальності, це небезпечний сигнал», — каже Аларіх Ахо, генеральний директор і співзасновник Toggl Hire.

Це питання також дозволяє побачити:

  • наскільки кандидат здатний до рефлексії;
  • наскільки добре він справляється з критикою;
  • наскільки стійкий у своїх діях після невдачі (наприклад, чи спробував ще раз? А чому б і ні?)
  • чи вміє оцінити роль інших людей у своїх успіхах і невдачах — це також багато говорить про характер кандидата.

3. Що ви дізналися про себе за останній тиждень?

«Це відмінне питання, яке дійсно може допомогти вам зрозуміти, наскільки людина цілеспрямована і мотивована. Ми всі продовжуємо рости та вчитися кожного дня. Тому прохання подумати про це просто на співбесіді може дати роботодавцю розуміння того, наскільки добре сам кандидат розуміє себе і може керувати своїм характером, вчитися та змінюватися, коли потрібно. А також дає уявлення про те, що в собі шукач вважає важливим. На це питання немає правильної відповіді, але воно може допомогти кандидату розкритися, і ви зможете дізнатися про нього більше», — коментує Ендрю Родерік, генеральний директор CreditRepairCompanies.com.

4. Наведіть приклад того, як вам довелося схилити на свою сторону людини, яка приймає рішення

«Здатність ефективно впливати — важлива частина того, щоб бути успішним в галузі управління персоналом на будь-якому рівні в рамках організації. Ви повинні бути в змозі продемонструвати розуміння проблеми та ефективно передати свою ідею її рішення», — говорить Сью О'Донован, керуючий консультант з підбору персоналу в Nigel Wright Recruitment.

5. Опишіть свою роботу в попередній компанії: яку користь ви внесли в неї за цей час?

«Слухайте уважно: використовує кандидат "я" або "ми", чи довіряє він своїй команді та іншим колегам, чи змінив компанію з того моменту, як вперше приєднався до неї», — радить співзасновник The Suite Inc Джордж К. Маццелло.

Відповідь на це питання розкриває те, як людина працює з іншими, та її здатність вносити зміни до організації, яку представляє.

6. Як би ви провели перший тиждень на цій роботі?

«Це питання може відкрити багато можливостей для того, щоб дізнатися більше про те, як працює людина і що, на її думку, є ключовим моментом для приєднання до нової команди. Наприклад, шукач може сказати, що зосередиться на дослідженні того, що було зроблено в минулому, показуючи, що він зосереджений на деталях і не буде змінювати щось, просто щоб закріпити свій авторитет. Якщо на розум співрозмовника відразу приходить знайомство з командою та вивчення динаміки роботи і своєї ролі, це показує, що він вміє працювати в команді та, ймовірно, знайде спільну мову з усіма. У кожній відповіді є хороші й погані моменти, але це допомагає вам зрозуміти, що більше підходить вашій компанії», — каже Джейс Родлов, засновник Dialed Labs.

7. Яким кар'єрним досягненням ви найбільше пишаєтеся?

«Заохочуючи кандидатів ділитися своїми кар'єрними досягненнями, ви розумієте спосіб роботи, який змушує їх відчувати себе щасливими, і можете вирішити, чи комфортно їм те, що буде пов'язано з їхніми обов'язками у вашій компанії», — вважає власник Termite Survey Метт Скотт.

8. Якби ми дозволили вам вести цей бізнес протягом року, що б ви змінили?

«Це дозволяє мені дізнатися дві речі. По-перше, чи дійсно кандидат досліджував мою компанію. По-друге, чи дійсно в майбутньому він нічого не зіпсує в бізнесі, якщо його залишити без нагляду. Якщо наші погляди збігаються або якщо я побачу, як їх спосіб мислення може принести користь компанії, це великий плюс», — пояснює Торі Грей, генеральний директор і стратег з цифрового маркетингу в компанії Gray Dot.


HR-фахівці роблять набагато більше, ніж просто шукають нових співробітників. Менеджер з персоналу відповідає за такі функції, як дотримання правових норм, управління заробітною платою, створення посадової інструкції, розвиток корпоративної культури, вирішення конфліктів і багато іншого. Тому пошук співробітників в HR-відділ — важливий процес, якому варто приділити увагу.

Джерело: Business.com


Читайте також