Що робить кухар
Готує. Бажано — смачно. Також кухар розробляє карти зі стравами, меню в ресторанах чи кафе, а якщо це шеф-повар, то ще й слідкує за усією командою та керує процесами на кухні. Також кухар відповідає за миття та підготовку продуктів, чистоту на кухні та дотримування санітарних норм, сервірування страв, відгуки клієнтів. Співпрацює з офіціантами та метрдотелем.
Скільки отримує кухар
Як правило, зарплата кухаря розраховується за одну робочу зміну. Крім того, в деяких ресторанах чи кафе офіціанти діляться з поварами чайовими.
В середньому «Кухар» в Україні заробляє 20000 грн. Це медіана заробітних плат за даними з 8210 вакансій, розміщених на Work.ua із заголовком «Кухар» і за схожими запитами-синонімами «Cook», «Кухонний робітник», «Кухонний працівник» та ін. за останні 3 місяці. Діапазон, що містить медіану, виділено на графіку.
Які навички потрібні кухарю
- Відмінна пам’ять та смак, точний окомір, висока чутливість.
- Вміння своєчасно розпізнати відхилення від технологічного процесу за незначними візуальними чи запаховими ознаками.
- Витривалість (адже кухарю потрібно багато часу працювати стоячи, а це вимагає гарної фізичної форми).
- Вміння з одного погляду розпізнати якість та рівень свіжості продуктів.
- Любов до приготування страв та бажання вчитися новому.
Переваги та недоліки в роботі кухаря
- Постійний творчій процес.
- Маючи кваліфікацію повара, ви навряд залишитеся без роботи.
- Можливість кар’єрного росту.
- Велике фізичне навантаження. Майже увесь час потрібно працювати «на ногах».
- Довгі зміни. Як правило, денна зміна триває близько 12 годин.
- Ризик травмування. Навіть професіонали високого рівня не застраховані від травм, ожогів чи порізів, адже на кухні дуже інтенсивний темп роботи.
Як самі кухарі оцінюють свою професію
За даними опитування Work.ua серед зареєстрованих шукачів з досвідом роботи кухарем.
Кар’єрне зростання
Зарплата
Задоволеність професією
Безпека
Баланс між роботою та життям
Наскільки затребуваними є кухарі
Якщо у вашому місті є багато закладів харчування (кафе, ресторанів, барів тощо) можете не сумніватися, що попит на кухарів є. До того ж, можна працювати поваром у школі, дитсадку, на підприємстві або в сім’ї. Тож перспектив достатньо.
Де вчитися на кухаря
Щоб стати професійним поваром, бажано мати профільну освіту. Хоч деякі заклади й беруть на роботу неосвічених кухарів без досвіду. Але за таких умов доведеться починати з найважчої роботи у цеху, де заготовляють продукти.
- Можна піти навчатися у внз за напрямком «Харчові технології».
- Обрати навчання в коледжі, де є напрямок «Харчова промисловість».
- Чи взагалі закінчити курси за фахом «Кухар».
Майбутнім абітурієнтам, які обирають професію та планують, де вчитися, в пригоді стане докладна покрокова інструкція «Вступ» від Education.ua. Скористайтеся нею, щоб розібратися з правилами вступу, підготуватися до іспитів, зрозуміти принцип зарахування, зібрати всі документи та не пропустити терміни їхньої подачі.
Міжнародний день кухаря та кулінара
20 жовтня, неділя
Інші професії
Майстер манікюру
Майстер манікюру знає все про догляд за нігтями та шкірою рук. Займається їхньою гігієною та зовнішнім виглядом.
Стиліст
Стиліст — це людина, яка допомагає всім бажаючим знайти себе. Він як хрещена фея з Попелюшки виявляє яскраві риси зовнішності та характеру людини і підкреслює їх найкращим чином. З-під рук стиліста з'являються як найкомфортніші повсякденні, так і епатажні сценічні образи.