Навіщо фахівець з комплексного обслуговування будує в супермаркеті Ейфелеву вежу? Які найкумедніші запитання ставлять сомельє гості? Навіщо оброблювачу риби кольчужна рукавичка?

Відповіді на ці та багато інших запитань ви дізнаєтесь із спецпроєкту, що стартує на нашому сайті. Він створений Work.ua разом з національною мережею супермаркетів «Сільпо» в рамках проєкту «НАДзвичайні. Діячі України» і розповідає про людей десятків професій, які попри усі «карантинні» форс-мажори щоранку стають до роботи і підтримують побут і спокій українців. Прототипами для ілюстрацій, створених клубом ілюстраторів Pictoric, стали реальні герої нашого часу, що поділилися розповідями про свою роботу.

Професія: продавець

Любов Шарапановська, 51 рік.

Закінчила машинобудівний технікум за спеціальністю «технік-технолог із холодної обробки металів різанням». Багато років працювала у сільському господарстві, а тепер опанувала професію продавця в м’ясному відділі супермаркету «Сільпо».

Один із робочих днів

Ранок

  • Любов дезінфікує робочі поверхні, перевіряє чистоту лотків для м᾽яса. Якщо помічає недоліки, усуває їх.
  • Приймає товар від обвалювальників м’яса. Перевіряє його якість за зовнішнім виглядом. Упакований товар (курячі крила, стегна, гомілки) перевіряє на наявність маркування. Кількість кожного виду м᾽яса Любов записує в журнал. Після цього викладає м᾽ясо на вітрину за сортами і видами, дотримуючись правил товарного сусідства. Оформляє та виставляє цінники.
  • Консультує гостей магазину щодо властивостей, смакових особливостей, кулінарного призначення та харчової цінності різних видів м’яса. Нарізає, упаковує, зважує і підраховує вартість покупки.

День

Торгує м’ясом. Підтримує порядок на робочому місці. Обробляє розчином для дезінфекції робочі поверхні, ваги. Слідкує за чистотою скла у вітринах. Також контролює терміни реалізації продукції і проводить списання.

Особиста думка

«Добрий день! Чого бажаєте?» — ці слова я промовляю найчастіше. Навіть уві сні. Донька зі сміхом розповідала: «Ма, ти наче прокинулась, але очі заплющені, й кажеш: „Добрий день! Чого бажаєте?“ Відповіла, що бажаю, аби ти все ж лягла спати».

Робота для мене як другий дім. Навіть дочка в цьому домі поруч. Так сталося, що моя мама захворіла і була прикута до ліжка. Два з половиною роки я її доглядала. Коли її не стало, дочка Олена забрала мене до себе на роботу. В супермаркеті вона третій рік працює кухарем.

Мій мозок наче комп’ютер. Я назубок знаю всю продукцію, що є на вітринах, і коди, за якими пробивається ціна.

У перші дні роботи було важко. Я ледь не плакала. Особливо запам’яталося, коли запитували про корейку. Думала, до чого тут морква по-корейськи? А виявилось, що це м’ясо, яке отримують зі спинної частини туші.

Продавці не для того, щоб нав’язувати свою думку або сперечатися з гостями. Але якщо я можу порадити, яке м’ясо краще для стейків, а яке — для котлет чи відбивних, чому б це не зробити.

Весь день на ногах. Тільки й встигай маневрувати між вітринами й вагами.

На око можу визначити вагу м’яса. Зазвичай погрішність 20–50 грамів. А впродовж зміни продаю близько 300–400 кілограмів свіжого м’яса, іноді й до тонни доходило.

Приходжу до свого супермаркету навіть у вихідні. Мій графік — два через два. Внутрішній мотор не дає сидіти на місці. А щоб відпочити, й одного вихідного досить.

Те, що має статися, і на печі знайде. Коли почався карантин, мені не було страшно. Не всі мали змогу виходити на роботу, але ми впорались.

Серед постійних гостей є дідусь, який присвячує мені вірші. Чекає, доки відпущу людей, щоб підійти й прочитати їх. Після закінчення карантину обіцяв надрукувати збірку і подарувати. Тож чекаю.

Йду по життю з посмішкою. Вважаю, що навіть у найскладніших ситуаціях світ врятують оптимізм і почуття гумору.

А щоб приєднатися до команди НАДзвичайних діячів, шукайте вакансії продавця у мережі супермаркетів «Сільпо» у своєму місті. 


Читайте також