Разом із «Сільпо» розповідаємо про надзвичайних людей — на яких тримається повсякденне життя кожного із нас. Поговоримо про розпорядок дня сомельє, які є плюси та мінуси професії.

Навіщо фахівець з комплексного обслуговування будує в супермаркеті Ейфелеву вежу? Які найкумедніші запитання ставлять сомельє гості? Навіщо оброблювачу риби кольчужна рукавичка?

Відповіді на ці та багато інших запитань ви дізнаєтесь із спецпроєкту, що стартує на нашому сайті. Він створений Work.ua разом з національною мережею супермаркетів «Сільпо» в рамках проєкту «НАДзвичайні. Діячі України» і розповідає про людей десятків професій, які попри усі «карантинні» форс-мажори щоранку стають до роботи і підтримують побут і спокій українців. Прототипами для ілюстрацій, створених клубом ілюстраторів Pictoric, стали реальні герої нашого часу, що поділилися розповідями про свою роботу.

Професія: сомельє

Руслан Кривобок, 43 роки


Школа, харчовий технікум, служба в армії, робота начальником охорони в агрофірмі. Згодом переїзд до Києва з Полтавщини. Знову робота охоронцем — цього разу в одному зі статусних столичних ресторанів. Заочно закінчив Національний університет харчових технологій. Потім була робота барменом. Уже чотири роки працює сомельє в супермаркеті «Сільпо».

Один із робочих днів

Ранок

  • Руслан одягає сорочку та фірмовий фартух і починає роботу. Протягом усієї зміни пріоритет сомельє — обслуговування гостей.
  • Перевіряє робоче місце, чистоту полиць та зовнішній вигляд товару.
  • Аналізує асортимент, переоцінює товари, перевіряє артикули та залишки продукції на складі за комп’ютерною базою, забезпечує відділ позиціями, яких бракує.
  • Працює із застосунком Vivino. Щотижня сомельє має залишати відгуки про дві позиції вина серед акційних або тих, які нещодавно дегустував.

День та вечір

  • Руслан консультує гостей щодо вин, міцного алкоголю та супровідної гастрономічної продукції. Сомельє має дізнатися про смаки гостя та його очікування щодо ціни, а тоді допомогти зробити оптимальний вибір.
  • Одна з відмінностей роботи сомельє в супермаркеті від ресторанного фахівця полягає в тому, що потребу гостя він має виявити за три хвилини (плюс одна хвилина на презентацію товару). Приклади запитань гостю: «Бажаєте скуштувати червоне вино, витримане в дубовій діжці 10 років? Або біле вино, яке витримується на осаді протягом 12 місяців? Чи куштували ви вино з виноградників, які заснували стародавні римляни?»
  • Проведення санітарних заходів та здавання зміни менеджеру магазину.

Особиста історія

Професія сомельє для мене — це три в одному. Спілкування, дегустація, розвиток. Найголовніше з-поміж того, що я вмію і люблю.

Жодна книжка не замінить вражень, з яких народжується досвід. Серед таких яскравих вражень — винний фестиваль Silpo Wine Fest та Марко Черветті, бренд-шеф ресторанних проєктів нашої мережі. Це неймовірна людина: італієць за походженням, за освітою хімік і культуролог-китаєзнавець, за покликанням — філософ від кулінарії.

Спілкування з професійними виноробами підштовхує до того, щоб стрибати вище голови. Для мене подорож на виноробні Трубецького в Херсонській області — серед тих подій, що змінюють свідомість. Мрію побувати на виноробнях Італії та Франції.

Сомельє — це ходяча енциклопедія. Треба знати про країни, виробників, сорти винограду, географічні пояси, кліматичні умови. Але це ще не все. Без уміння донести всю цю інформацію до гостя в нашій професії нема чого робити.

За допомогою простих запитань я повинен зрозуміти гостя краще, ніж він сам себе розуміє. Підбирати напої слід не лише під його смаки, а й під настрій, страву, пору року та навіть погоду.

Сомельє, звичайно, не сапер: інша ціна помилки, але помиляємося ми теж лише один раз. Якщо не виправдаю сподівань, удруге гість до мене не прийде.

Іноді гості ставлять кумедні запитання. Наприклад, чому вино сухе, якщо насправді воно рідке? Я пояснюю, що сухі вина визначаються вмістом цукру.

Сомельє та його гості — це не про взаємини вчителя та учнів. Ми разом змінюємося, долаємо шлях від солодших вин до сухіших, починаємо розрізняти десятки ароматів.

На початку карантину люди були в стресі. Я допомагав із вибором вина, адже воно розслабляє та заспокоює ліпше, ніж будь-який інший напій. Його палітра фарб, смаків, ароматів куди багатша, ніж у міцних напоїв.

Можливо, коли-небудь придбаю виноробню десь на півдні Італії. Це важка праця, але якби в мене було достатньо коштів, я б не сумнівався.

Хочете стати сомельє? Тоді надсилайте резюме на вакансії у мережі супермаркетів «Сільпо».


Читайте також



12 коментарів

Виталий Кириленко 22.06.2020, 10:23
А давайте я поделюсь опытом работы учеником автослесаря, аж целую неделю.
Так вот, я согласился работать за три копейки, по 9 часов, 6 дней в неделю, терпел боль и страдания, сидел на обезболивающем, терпел плохие условия труда, повсеместные нарушения техники безопасности и нарушения КЗоТа. И всё это, чтобы выучить профессию.
Но им этого показалось мало, захотели от меня того, что физически невозможно, по факту им нужен тупой амбал, который будет делать тяжёлую работу, терпеть и не задавать лишних вопросов, мозг и знания авто там не нужны. Будь я опытным автослесарем, я бы туда не пошёл, будь у меня здоровье, я бы свалил в Польшу.
Даже более топовые СТО ищут автослесаря месяцами, а тут такие запросы.
Но люди оказались адекватные, мы разошлись по обоюдному согласию.
Вячеслав Верескун 26.06.2020, 10:03
Прочитал и вспомнил один еврейский анекдот.
"Моня, ты только посмотри на эти натруженные, мозолистые руки... Этот человек явно не хочет работать головой!"
Виталий Кириленко 26.06.2020, 14:31
Так нету работы, куда можно применить голову, или думаете, что пахать на быдлоработах мне нравится?
Вячеслав Верескун 26.06.2020, 15:43
Ну как это нету? Если я сам на такой работаю! Искать не пробовали? Может уровень образования повысить там...
Виталий Кириленко 26.06.2020, 15:53
То что вы там работаете, не факт что я смогу. У меня голова варит в сторону изобретательства, я хочу в этом направлении развиваться. Но у нас даже [образа видалена модератором Work.ua] слесарем без опыта не берут, куда уж там в нормальные профессии.
Вячеслав Верескун 26.06.2020, 17:25
Вы конечно могли бы мне и дальше лапшу на уши вешать, если бы я сам этот "путь" не прошел. Я когда-то закончил техникум и тоже работал слесарем. И на первую работу меня взяли без опыта, как ни странно для кого-то. Потом я понял, что это тяжело и пошел учиться в универ. Заочно учился. После работы занимался, хотя мог бы на пиво ходить... После универа пошел работать инженером. И, (офигеть!!!) меня опять взяли на первую работу без опыта.
Добавлю, что уже учась в универе у меня была семья и двое детей, которых я содержал. Да, и чуть не забыл - помощи от родителей не было.
Виталий Кириленко 26.06.2020, 17:30
Ну вот видите, вас дважды взяли без опыта. вот везуха-то. Пусть меня возьмут, я тогда здесь комментировать не буду, буду занят на работе.
Вячеслав Верескун 26.06.2020, 18:23
Та я не думаю, что это везуха. Это так и есть по жизни. Опытными не рождаются. И большинство работодателей это понимает. Другое дело новички себе часто цены не сложат.
И у меня бывало провожу собеседование (я главный конструктор), придет какой-нить выпускник, ничего не знает и не умеет, бывает даже элементарщины с 1-го курса не помнит, а з/п хочет так чтобы не только на хлеб с маслом хватало, а и на икру черную... Ну куда же такое годится? А он небось и думает - меня не взяли бо я без опыта...
Виталий Кириленко 26.06.2020, 20:15
Так я ж и рассказывал: унизился, согласился работать за еду, закрыл глаза на все нарушения и условия работы, жил на обезбаливающих, всё, лишь бы выучить профессию - и думаете этим [образа видалена модератором Work.ua] этого хватило? Нет, им было этого мало, требовали невозможного. По факту им нужен был тупой здоровый амбал, для той работы ни мозгов, ни знания авто не нужно. Тем более, что данное СТО вобще неконкурентноспособное, нормальным слесарям там делать нечего, здоровые свалят в Польшу.
Александр Филимонов 24.06.2020, 11:07
Как можно адекватно воспринимать эту чушь. Цитата из статьи ниже:
"С помощью простых вопросов я должен понять гостя лучше, чем он сам себя понимает. Подбирать напитки следует не только под его вкусы, но и под настроение, блюдо, время года и даже погоду".
Дарина Шулика 26.06.2020, 15:22
Многие люди не разбираются в алкоголе и не могут четко сформулировать, чего им хочется. Поэтому сомелье действительно часто задают гостям вопросы, чтобы понять их предпочтения и предложить то, что подойдет лучше всего. А человек сам может даже не знать, какое вино ему понравится. Все вполне логично))
Виталий Кириленко 26.06.2020, 20:16
Work, уберите дурацкие фильтры на безобидные слова, достало уже полностью извращаться в написании опусов...

Щоб залишити коментар, потрібно увійти.