Навіщо фахівець з комплексного обслуговування будує в супермаркеті Ейфелеву вежу? Які найкумедніші запитання ставлять сомельє гості? Навіщо оброблювачу риби кольчужна рукавичка?

Відповіді на ці та багато інших запитань ви дізнаєтесь із спецпроєкту, що стартує на нашому сайті. Він створений Work.ua разом з національною мережею супермаркетів «Сільпо» в рамках проєкту «НАДзвичайні. Діячі України» і розповідає про людей десятків професій, які попри усі «карантинні» форс-мажори щоранку стають до роботи і підтримують побут і спокій українців. Прототипами для ілюстрацій, створених клубом ілюстраторів Pictoric, стали реальні герої нашого часу, що поділилися розповідями про свою роботу.

Професія: сомельє

Руслан Кривобок, 43 роки


Школа, харчовий технікум, служба в армії, робота начальником охорони в агрофірмі. Згодом переїзд до Києва з Полтавщини. Знову робота охоронцем — цього разу в одному зі статусних столичних ресторанів. Заочно закінчив Національний університет харчових технологій. Потім була робота барменом. Уже чотири роки працює сомельє в супермаркеті «Сільпо».

Один із робочих днів

Ранок

  • Руслан одягає сорочку та фірмовий фартух і починає роботу. Протягом усієї зміни пріоритет сомельє — обслуговування гостей.
  • Перевіряє робоче місце, чистоту полиць та зовнішній вигляд товару.
  • Аналізує асортимент, переоцінює товари, перевіряє артикули та залишки продукції на складі за комп’ютерною базою, забезпечує відділ позиціями, яких бракує.
  • Працює із застосунком Vivino. Щотижня сомельє має залишати відгуки про дві позиції вина серед акційних або тих, які нещодавно дегустував.

День та вечір

  • Руслан консультує гостей щодо вин, міцного алкоголю та супровідної гастрономічної продукції. Сомельє має дізнатися про смаки гостя та його очікування щодо ціни, а тоді допомогти зробити оптимальний вибір.
  • Одна з відмінностей роботи сомельє в супермаркеті від ресторанного фахівця полягає в тому, що потребу гостя він має виявити за три хвилини (плюс одна хвилина на презентацію товару). Приклади запитань гостю: «Бажаєте скуштувати червоне вино, витримане в дубовій діжці 10 років? Або біле вино, яке витримується на осаді протягом 12 місяців? Чи куштували ви вино з виноградників, які заснували стародавні римляни?»
  • Проведення санітарних заходів та здавання зміни менеджеру магазину.

Особиста історія

Професія сомельє для мене — це три в одному. Спілкування, дегустація, розвиток. Найголовніше з-поміж того, що я вмію і люблю.

Жодна книжка не замінить вражень, з яких народжується досвід. Серед таких яскравих вражень — винний фестиваль Silpo Wine Fest та Марко Черветті, бренд-шеф ресторанних проєктів нашої мережі. Це неймовірна людина: італієць за походженням, за освітою хімік і культуролог-китаєзнавець, за покликанням — філософ від кулінарії.

Спілкування з професійними виноробами підштовхує до того, щоб стрибати вище голови. Для мене подорож на виноробні Трубецького в Херсонській області — серед тих подій, що змінюють свідомість. Мрію побувати на виноробнях Італії та Франції.

Сомельє — це ходяча енциклопедія. Треба знати про країни, виробників, сорти винограду, географічні пояси, кліматичні умови. Але це ще не все. Без уміння донести всю цю інформацію до гостя в нашій професії нема чого робити.

За допомогою простих запитань я повинен зрозуміти гостя краще, ніж він сам себе розуміє. Підбирати напої слід не лише під його смаки, а й під настрій, страву, пору року та навіть погоду.

Сомельє, звичайно, не сапер: інша ціна помилки, але помиляємося ми теж лише один раз. Якщо не виправдаю сподівань, удруге гість до мене не прийде.

Іноді гості ставлять кумедні запитання. Наприклад, чому вино сухе, якщо насправді воно рідке? Я пояснюю, що сухі вина визначаються вмістом цукру.

Сомельє та його гості — це не про взаємини вчителя та учнів. Ми разом змінюємося, долаємо шлях від солодших вин до сухіших, починаємо розрізняти десятки ароматів.

На початку карантину люди були в стресі. Я допомагав із вибором вина, адже воно розслабляє та заспокоює ліпше, ніж будь-який інший напій. Його палітра фарб, смаків, ароматів куди багатша, ніж у міцних напоїв.

Можливо, коли-небудь придбаю виноробню десь на півдні Італії. Це важка праця, але якби в мене було достатньо коштів, я б не сумнівався.

Хочете стати сомельє? Тоді надсилайте резюме на вакансії у мережі супермаркетів «Сільпо».


Читайте також